Ligi kuus tundi kestnud Facebooki katkestus sai läbi, äpid on taas töökorras (25)

Copy
Facebook on maas.
Facebook on maas. Foto: JUSTIN SULLIVAN

Maailma suurim ühismeediavõrgustik Facebook ja teised sellele kuuluvad äpid lakkasid esmaspäeval Eesti aja järgi pisut enne kella seitset õhtul töötamast. Katkestus suhtlusvõrgustikes kestis ligi kuus tundi, kuid pisemaid tõrkeid võib veelgi ette tulla.

Tegemist oli ülemaailmse probleemiga, teatas Reuters.

Facebooki veebilehele sisenedes ilmus ekraanile veateade ning lehele ligipääs puudus. Samuti lõpetasid töötamise Facebookile kuuluvad Messengeri äpp, Instagram ja WhatsApp. Katkestus oli ettevõtte kogu tegutsemisaja pikim.

Ülemaailmse rikke täpne põhjus pole veel teada, küll aga teatas Facebooki pressiesindaja, et nad on probleemist teadlikud ning töötavad selle nimel, et olukord lahendada. 

Rike tabas Facebooki platvorme päev pärast seda, kui USA televisioonis võttis sõna vilepuhuja, kes paljastas võimudele hulga dokumente, mille järgi on sotsiaalmeediahiid teadlik, et selle platvormid soodustavad vihakõne levikut ja kahjustavad laste vaimset tervist.

Andmeteadlane Frances Haugen (37) on töötanud nii Google'i kui Pinteresti heaks, kuid ütles usutluses CBS uudistesaatele «60 Minutes», et Facebook on «märksa hullem» kui teised firmad. Haugeni paljastused paiskasid maailma suurima suhtlusvõrgustiku nii USA seadusandjate kui meedia terava kriitikarahe alla.

USA administratsioon teatas, et jälgib olukorda tähelepanuga. «Oleme probleemist teadlikud ja jälgime seda,» ütles Valge Maja pressiesindaja Jen Psaki pressikonverentsil.

Reutersi hinnangul võis probleem olla seotud DNS-i ehk domeeninimede süsteemiga, mis teisendab domeeninimed IP-aadressideks ja vastupidi. Vähem tõenäoliseks peetakse rünnakut väljastpoolt või ettevõtte-sisest sabotaaži.

Eesti ajal järgi kella 21 seisuga oli Facebooki aktsia langenud 5,6 protsenti, tehes sellest ettevõtte halvima börsipäeva aasta jooksul.

Valus löök nendele, kelle edu Facebookist sõltub

The New York Times tõi välja, et suhtlusvõrgustike katkestus oli eriti valus löök väikeettevõtetele, kelle edu ja toimetulek oleneb suurel määral platvormidel tehtavast sisust ja reklaamist.

Lisaks kasutavad miljonid inimesed Facebooki, et suhelda pere ja sõpradega üle maailma. Paljud on muudele platvormidele üle kolinud.

«Ladina-Ameerika elab WhatsAppis,» kirjutas Mehhiko Forbesi ajakirjanik ja lisas, et on häiritud sellest, kuidas katkestusest tingitud katastroofi pisendatakse. 

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles