FOTO ⟩ Sotsiaalmeedias jagatakse Hitleri-nimelist vaktsineerimistõendit (5)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Digitõend. Foto on illustratiivne.
Digitõend. Foto on illustratiivne. Foto: TEHIK

Ühismeedias levib kaader võltsitud vaktsineerimistõendist, mille vastav QR-lugeja ka heaks kiidab. Tervise ja heaolu infosüsteemide keskus (TEHIK) kinnitab, et Eesti privaatvõti lekkinud ei ole, kuid info teistes riikides loodud võltsingutest hetkeseisuga puudub. 

«Meil ei ole antud juhtumi osas teistelt riikidelt täiendavat infot, mil viisil taolisi võltsinguid on loodud ja kasutatud,» sõnas TEHIKu e-teenuste arendamise osakonna juht Tanel Tera.

Siiski kinnitas ta, et siinne süsteem toimib korrektselt. «Meie saame omalt poolt kinnitada, et Eesti privaatvõti ei ole lekkinud ja Eestis genereeritud tõendid on nõuetekohased,» lisas Tera. 

Sotsiaalmeedias leviva kaadri järgi pääseb QR-lugejast läbi ka sellise võltstõendiga.
Sotsiaalmeedias leviva kaadri järgi pääseb QR-lugejast läbi ka sellise võltstõendiga. Foto: twitter

Rakendustel võimalik kontrollida 

Tera selgitas, et vajadusel saab TEHIK tõendada, kas pass on genereeritud Eesti privaatvõtmega ning kas tõendile on alusdokument ka tervise infosüsteemis olemas. «Kontrolli, kas tõend on genereeritud Eesti privaatvõtmega, saavad kontrollida ka kõik verifitseerimisrakendused,» selgitas ta. 

Ühtlasi tuletas Tera meelde, et inimesed peaks olema valmis EL Covid-tõendi näitamisel esitama ka isikut tõendavat dokumenti.

Üksikute genereeritud tõendite eemaldamiseks luuakse lahendust

TEHIKu teatel töötatakse välja ka lahendust, mille abil saaks süsteemist eemaldada üksikuid genereeritud tõendeid. «EL tehniline töörühm on välja töötanud algoritmid, kuidas tühistatavate tõendite identifikaatoreid jagada ning püüab sellele saada Euroopa andmekaitsenõukogult (European Data Protection Board) kinnitust,» täpsustas Tera.

Praegu saab vajadusel eri riikide tõendid terviksüsteemist välja lülitada lähtuvalt selle riigi tõendi väljastajate kaupa. Kogu süsteem jääb endiselt ka siis tervikuna toimima.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles