Ravimiteta võiks pandeemia pikalt vinduma jääda

Madis Metsis
, mikrobioloog
Copy
Äsja teatas Merck, et on oma uue ja hinnalt kalli ravimi – Molnupiraviri – teinud ÜRO vahendusel litsentsitasudeta toodetavaks 105s valdavalt Aasia ja Aafrika riigis.
Äsja teatas Merck, et on oma uue ja hinnalt kalli ravimi – Molnupiraviri – teinud ÜRO vahendusel litsentsitasudeta toodetavaks 105s valdavalt Aasia ja Aafrika riigis. Foto: MERCK & CO INC

Vaktsiin on muutunud selliseks laiatarbesõnaks, et kuulub ilmselt lähiaastatel rääkimisega alustavate väikelaste esimese 10–20 sõna hulka. Paraku on praeguseks olukord natuke õnnetu.

Vaktsiinid küll pakuvad lubatud kaitset, aga kahjuks vaid «keskmisele» inimesele, paljuks neid siis on. Ja sedagi täiskaitset vaid lühikeseks ajaks. Sealt edasi on praeguste vaktsiinide mõju sinna ellujäämist soodustava poole. See kõik polegi nii paha, sest pool muna on ikka rohkem kui tühi koor. Ja neis maades, kus vaktsineerimise tase on jõudnud maksimumi lähedale – üle 80 protsendi –, on vaktsiinide epidemioloogiline mõju ka hästi näha. Kui neis maades ka nakatumise arvud taas tõusevad, siis hospitaliseerimise ja suremise arvud jäävad kontrolli alla. Eesti oma ca 60-protsendise vaktsineeritusega on üsna ohtlik koht nõrgema tervisega inimestele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles