Eestis avati esimesed taastuvenergial töötavad toidujagamiskapid (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Rohelise valla projektitiim ja partnerid Laulasmaa toidukapi avamisel.
Rohelise valla projektitiim ja partnerid Laulasmaa toidukapi avamisel. Foto: Lääne-Harju vallavalitsus

Täna avati Laulasmaal ja Paldiskis Eesti esimesed päikesepaneelidel toimivad toiduringluskapid.

«Lokaalne toidujagamine võimaldab panna ülejääva toidu kõige kiiremini ringlema ning puudub lisakulu transpordile ning täiendavale tööjõule,» märgib rohelise valla idee algataja Kairi Niinepuu-Mark. «Toidu jagamine toidu raiskamise vähendamise eesmärgil ühendab enda ökoloogilise jalajälje eest vastutust võtva mõtteviisiga inimesi, seades eesmärgiks mõtestatud tarbimise,» hindab ta.

Rohevalla meeskond soovis, et toiduringluskapp oleks ka tehniliselt jätkusuutlik - jahekapi tööshoidmiseks kasutatakse taastuvenergiat, mis saadakse toidukapi katusele paigaldatud  päikesepaneelidest.

Toidukapi prototüüp paigaldati kevadel Laulasmaale, kus vajaduse valideerimiseks teostatud turu-uuring näitas, et toiduraiskamise vähendamise kõrval on kogukonnale oluline ka kapi hügieen. Seetõttu on kapp ehitatud ilmastikukindlalt, seda on lihtne puhastada ning jahekapp tagab vajaliku temperatuuri seda nõudvatele toiduainetele. Sellise lahendusega soovitakse inspireerida ka teisi kogukondi oma piirkondades toiduringlust korraldama.

Kapi ehitanud Nordic SolarDry esindaja ja toiduringluskapi meeskonna liige Margus Kullerkupu sõnul oli toidukapi ehitamine suur väljakutse. Eesmärk oli kindlustada kapi pikk eluiga, kasutajamugavus ja päikesepaneelide toimimine, seetõttu tuli kasutusele võtta ka erilahendused päikespaneelide ja uste metallraamide näol. Innovatsiooni rõhutava futuristliku disainilahenduse leidmisel lõid kaasa ka valla vabatahtlikud.

«Tänaseks on meie valla esimene toidukapp end kuhjaga tõestanud ning nõudlus uute järele kasvas. Prototüübiks olnud kapp Laulasmaal näitas ära, mis osas seda täiendada tuleks ning uutes on nende aspektidega juba ka arvestatud,» märkis ​Lääne-Harju vallavanem Jaanus Saat.  Saat rõhutas, et oluline on mõista kappide esmaeesmärki, milleks on toidu päästmine, mitte sotsiaalabi, ning julgustab inimesi kappi nii täitma kui tühjendama.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles