Ka sellise levinud haiguse vastu saaks luua vaktsiine

Marek Strandberg
, teaduse- ja tehnikatoimetuse juhataja
Copy
Escherichia coli bakterikoloonia elektornmikroskoobis
Escherichia coli bakterikoloonia elektornmikroskoobis Foto: Piqsels

Texase ülikoolis Dallases on tehtud esimesed katsetused, et luua vaktsiine spetsiifiliste bakterite tekitatud haiguste vastu. Antibiootikumide ulatuslik ning sageli ebakorrektne (ravikuurid jäävad vaid osaliseks või antibiootikume võetakse juhuslikult) kasutamine põhjustab ravimite suhtes vastupidavate bakteriliinide teket.

Texase ülikoolis Dallases on tehtud esimesed katsetused, et luua vaktsiine spetsiifiliste bakterite tekitatud haiguste vastu. Antibiootikumide ulatuslik ning sageli ebakorrektne (ravikuurid jäävad vaid osaliseks või antibiootikume võetakse juhuslikult) kasutamine põhjustab ravimite suhtes vastupidavate bakteriliinide teket. Need omakorda tekitavad raskelt ravitavaid või sootuks ravimatuid haigusi. Bakterite vastu immuunsuse tekitamine on keerukas ülesanne, sest isegi nõrgendatud haigustekitaja, kui see on bakter, viimine organismi lõpeb enamjaolt selle lagundamisega. Selleks, et organismi immuunsüsteem saaks õppida toime tulema just konkreetse haiguse bakteriga, peab see tervikuna olema piisavalt pika aja ka immuunsüsteemile esitletud.

Nicole De Nisco ja Jeremiah Gassensmith, mõlemad Texase ülikooli õpetlased, mässisid Escherichia coli ​bakteri orgaanilistest molekulidest ja tsingiaatomitest loodud molekulaarsesse kapslisse. Sel moel kapseldatud bakterilahuse süstimine hiirtele tekitas neis spetsiifilise immuunreaktsiooni just nende bakterite vastu. See uurimus on osa pikemaajalisest kavast, mille käigus loodetakse leida vaktsiinid kuseteede põletike vastu. 80 protsendil juhtudest põhjustab neid põletikke just nakatumine E.coli bakteritega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles