KLIIMA JÄÄDVUSTAJA ⟩ Must kast planeedile Maa

Copy
Maa must kast on maja mõõtu roostevabast terasest seade, mis salvestab atmosfääri parameetreid.
Maa must kast on maja mõõtu roostevabast terasest seade, mis salvestab atmosfääri parameetreid. Foto: Earthsblackbox.com

Oleme kõik kuulnud lennukite mustadest kastidest (mis tegelikult on küll erkoranži värvi), mis salvestavad automaatselt kogu lennu jooksul kõigi pardaaparatuuride olulised näitajad ja pilootide kõned. Need õnnetuse üle elavad seadmed on hiljem suureks abiks katastroofi põhjuste väljaselgitamisel ja edasisel ärahoidmisel.

Nüüd on tulnud kommunikatsioonifirma Clemenger BBDO koostöös Tasmaania Ülikooliga välja ideega ehitada selline must kast ka meie planeedi jaoks.

«Maa must kast on seade, mis salvestab kõik inimkonna sammud kliimakatastroofi arenguks või vältimiseks,» ütles Clemenger BBDO tegevjuht Jim Curtis. Must kast, umbes kümnemeetrine roostevabast terasest ehitis, rajatakse Tasmaania eraldatud läänerannikule, paika, mis on nii geoloogiliselt kui poliitiliselt stabiilne asukoht. Seade salvestab automaatselt Maa atmosfääri süsihappegaasi- sisalduse, temperatuuri tasemed ja Maa energiatarbimise ning kogub internetist automaatselt sellekohast infot. Seade saab toidet päikesepatareide ja geotermaalse energia abil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles