Eesti tehisintellekti lahendused jõudsid UNESCO saja parima hulka

tehnika.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pixabay

UNESCO all tegutsev IRCAI (The International Research Center in Artificial Intelligence) valis välja 100 olulisemat tehisintellektipõhist lahendust, millel on potentsiaal lahendada globaalseid probleeme ja aidata kaasa inimkonna kestlikule arengule. Eestist jõudis nimekirja neli projekti, mis teevad meist riigi suurust arvestades edukaima riigi.

EASi välisinvesteeringute keskus, mille on ÜRO valinud maailma parimaks investeerimisagentuuriks valmisoleku, innovatsiooni ja tubliduse eest investorite vajaduste toetamisel Covid-19 kriisi ajal, jõudis nimekirja oma automatiseerimislahendustega. «Meil on hea meel, et meie pingutused digitaliseerimisel ja tööprotsesside automatiseerimisel ning seeläbi investeeringute edendamise kvaliteedi tõstmisel on märkimist leidnud,» ütles EASi välisinvesteeringute keskuse direktor Joonas Vänto.

«Kui me tutvustame Eestit kui innovaatilist digiriiki, siis päriselt veenvad oleme investorite jaoks juhul, kui ka ise vastavalt toimetame – rakendame ja arendame tehisintellektipõhiseid lahendusi regulaarselt oma töös,» ütles EASi välisinvesteeringute keskuse müügitoe juht Kata Varblane.

«Välisinvestorid üle maailma seisavad silmitsi sellega, et nad ei tea võimalikest investeeringute sihtriikidest ning nende eelistest piisavalt palju,» kommenteeris EASi välisinvesteeringute keskuse digiteenuste arendusjuht Andero Kaha ja lisas: «Välisinvesteeringute keskuse ülesanne on pakkuda täpseid ja ajakohaseid vastuseid kahele küsimusele, millega seisab silmitsi iga Eestisse laieneda plaaniv ettevõtja: miks ja kuidas.»

Nendele kahele küsimusele keskendumiseks on EASi välisinvesteeringute keskuse igapäevases kasutuses paljudelt veebisaitidelt infot kokku koondav vestlusrobot Suve, e-konsultatsioone pakkuv Eia (Electronic Investment Advisor) ning turundustegevustele keskenduv robot Emma (Electronic Multimedia Assistant), mis üheskoos teevad ära mitme inimese töö läbi tõhusa info jagamise ja potentsiaalsetele välisinvestoritele väärtuspakkumiste tegemise.

Ühtekokku on UNESCO saja parima tehisintellekti edetabelis neli Eesti projekti, millega on Eestil suhtarvuna elaniku kohta edetabelis enim projekte.

Eesti lahendustest jõudsid edetabelisse veel riiklik tehisintellekti rakenduste võrgustik Bürokratt, mis paneb riigi teenused omavahel suhtlema ning võimaldab kodanikel teksti- ja häälepõhise suhtluse kaudu kasutada virtuaalsete assistentide abil avalikke teenuseid.

Veel jõudsid edetabelisse Eestis asutatud tarkvaraplatvorm Bitskout, mis töötab projektihaldustööriistade pistikprogrammina, võimaldades näiteks projektitarkvaras Monday koodi kirjutamata tehisintellekti lahendusi kasutada ning tehisintellektiga töötav robotbaarmen Yanu, mis teeb kontaktivabalt ära nelja inimese töö.

IRCAI hindajad otsisid nimekirja esinduslikke lahendusi, mis lahendavad otseselt või kaudselt ühte või mitut säästva arengu probleemi, sealhulgas nendes lahendustes rakendatud teadusuuendusi. Suurt tähelepanu pöörati masinõppele, tehisintellektile ja nende valdkondade teadusuuringutele. IRCAI sõnul on loendisse lisatud lahendused, mis on rakendatavad ja suudavad usaldusväärselt lahendada reaalse elu arendusprobleeme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles