Koroonaviirus sunnib põllumehi roboteid palkama

Margit Olle
, ajakirjanik
Copy
Kaamerate, muude sensoritega ja tehisnutti täis põllumasin on loodud seeriatoomises oleva traktori põhjal. Vaataja poole oma esikaameratega põrnitsev 8R on üks Los Angelese selle aasta 5.–7. jaanuaril toimunud tarbeelektroonika näitusel esitletud seeriatootmisse minevatest John Deere’i robottraktoritest.
Kaamerate, muude sensoritega ja tehisnutti täis põllumasin on loodud seeriatoomises oleva traktori põhjal. Vaataja poole oma esikaameratega põrnitsev 8R on üks Los Angelese selle aasta 5.–7. jaanuaril toimunud tarbeelektroonika näitusel esitletud seeriatootmisse minevatest John Deere’i robottraktoritest. Foto: Patrick T. Fallon/AFP/Scanpix

Koroonapandeemia algusega sattusid põllumehed plindrisse. Niigi raskustes vaevlev valdkond pidi järsku rinda pistma laiaulatusliku tööjõuprobleemiga: kust võtta terveid töötajaid ja kuidas täita hooajatöölistest jäänud tühimikku? Kes oli sunnitud maasikad lindudele söögiks loovutama, kes rügas ületunde teha, mõned ambitsioonikamad otsustasid aga hoopis kummikud mudast puhtaks pühkida ja robotite poole pöörduda.

Ülemöödunud nädalal Las Vegases toimunud tarbeelektroonika näitusel (CES 2022) said nii mõnedki põllumajandusettevõtjad oma õnnestunumaid digilahendusi maailmale tutvustada, nende seas ka John Deere. Esimesed nende toodetud traktorid jõudsid põldudele saja aasta eest, esimese tööstuslikult toodetud terasadra tootis sama ettevõte 185 aastat tagasi, kui ettevõte asutati. Nüüd on neil valmis autonoomne põllurobot, mille soetamisega käiks nagu kaasas tiitel «Aasta põllumees».

Tegemist pole mingi tavalise põkatsiga: selle isejuhtiva elektroonilise töölise masinõppepõhisesse atribuutikasse kuulub kuus stereokaamerat, võime tuvastada takistusi, kaugseire- ja haldussüsteemid ja lisaks suudab see traktor oma inimülemustele reaalajas infot jagada. Nii ei olegi vahet, kas talunik istub traktoris, kontoris või hoopis teises riigis, väärtuslikku tööjõudu saab ta juhtida kasvõi telefoni abil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles