Loe, kuidas alakehast halvatud kõndima pannakse

, ajakirjanik
Copy
Prof. Tal Dvir
Prof. Tal Dvir Foto: Sagol Center for Regenerative Biotechnology

Pärast implanteerimist taastasid 100% hiljutise halvatusega katseloomadest ja 80% kroonilise halvatusega patsientidest kõndimisvõime.

Tel Avivi ülikooli Sagoli regeneratiivse biotehnoloogia keskuse teadlased konstrueerisid inimese rakkudest seljaaju töötavad koed, siirdasid need katseloomadele, kellel oli halvatus ning taastasid nii kõndimisvõime 80% juhtudest.

Läbimurde taga olev tehnoloogia kasutab lähtematerjalina patsiendi enda rasvarakke, muutes need toimivaks seljaajuimplantaadiks protsessi abil, mis jäljendab seljaaju arengut inimese embrüol. Tulemused katseloomadel, kellel olid nii värsked halvatust põhjustavad seljaaju katkestused kui ka juba vanad, armistunud kahjustused, olid väga julgustavad: vähemalt 80% edukuse määr kõndimisvõime taastamisel. Nüüd valmistuvad teadlased uuringu järgmiseks etapiks: kliinilisteks uuringuteks inimestest patsientidel. Nad loodavad, et mõne aasta jooksul siirdatakse halvatud inimestele nende endi rakkudest laboris konstrueeritud koed, mis võimaldavad neil uuesti püsti tõusta ja kõndida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles