Naiste asutatud idufirmad on sageli meeste omadest edukamad (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pixabay

Naised moodustavad kolmandiku Euroopa teaduse, tehnoloogia, inseneriteaduste ja matemaatika eriala lõpetajatest, kuid vaid 15,5 protsenti idufirmade asutajatest on naissoost. Rahvusvahelisel «Naised teaduses» päeval, 11. veebruaril tähistatakse muu hulgas seda, et statistika põhjal on naiste asutatud idufirmad sageli edukamad kui meeste asutatud idufirmad.

Päeva «Naised teaduses» tähistamist alustati ÜRO eestvedamisel 2015. aastal eesmärgiga tuua esile naiste ja tüdrukute rolli teaduse arengus. Euroopa Komisjoni 2021. aasta andmetel moodustavad naised vaid kolmandiku loodus-, täppisteaduste ning tehnoloogia erialade (STEM) lõpetajatest. Sooline lõhe mõjutab ka ettevõtlust, sest naised moodustavad Euroopa Liidus vaid 15,5 protsenti iduettevõtete asutajatest.

Lõhe on nähtav juba teismeliste hulgas

Lisaks sellele, et STEM-valdkondades on vähem naissoost lõpetajaid, seisavad nad sageli silmitsi ka takistustega rahastuse saamisel. Hiljutine uuring näitas, et Kesk- ja Ida-Euroopas läheb ainult üks protsent olemasolevast kapitalist naisasutajatega start-up'idele ja 5 protsenti idufirmadele, mille asutajad on mõlemast soost. Andmed näitavad ka seda, et naisettevõtjad teevad saadud rahaga rohkem, edestades meessoost ettevõtjaid kapitali tootlikkuse osas ja teenides ühe investeeritud euro pealt 96 protsenti rohkem tulu.

Naised moodustavad valdava enamuse Euroopa tervishoiutöötajatest (70–80 protsenti). Kesk-, Ida- ja Lõuna-Euroopas on naisarstide osakaal arenenud riikide seas suurim. Balti riikides, Poolas, Tšehhis, Slovakkias, Ungaris, Portugalis ja Sloveenias on enamik arstidest naised, ületades OECD keskmist 49 protsenti. Kuigi naisarstide töökogemus võib neid motiveerida tervishoiusüsteemi uuendama, on nende huvi ettevõtluse vastu vähem uuritud kui meeskolleegide oma. Naiste huvi ettevõtluse vastu on läbi ajaloo olnud madalam, kuid mitmed hiljutised suundumused on naisettevõtjate arvu tervishoiusektoris suurendanud.

Monika Toth.
Monika Toth. Foto: Erakogu

«Oleme täheldanud kolme tugevat trendi. Esiteks tulevad naissoost novaatorid tervishoidu järjest erinevamatest valdkondadest. Esindatud on teadus- ja tehnikavaldkonnad ning laborid, kuid on ka sotsiaalteaduste eriala lõpetanuid,» ütleb EIT Health Innostarsi piirkondliku innovatsioonikava direktor Monika Toth. Ta lisab, et tervishoiuinnovatsioonis on palju erinevaid rolle, millega on naistel võimalik kergesti ühilduda.

«Järjest enam on idufirmade asutajad või juhid naised, samuti on aktiveerunud arutelud, et luua naiste juhitud idufirmadele võrdsed võimalused, ning et riskikapitali ettevõtted oleksid rohkem avatud naiste juhitud idufirmadesse investeerima,» ütleb ta.

Microsofti poolt 12 Euroopa riigis 11 500 noore naise seas läbi viidud küsitluse tulemuste kohaselt on 11–12-aastastel tüdrukutel STEM-ainete vastu sama suur huvi kui poistel. Kuid niipea, kui nad sirguvad 15–16-aastaseks, langeb huvi järsult.

OECD andmetel ütleb selles vanuses vaid 5 protsenti tüdrukutest, et nad on huvitatud karjäärist IT- või insenerivaldkonnas, poistest seevastu 18 protsenti. Microsofti uuring näitab ka, et lisaks praktilistele kogemustele ja harjutustele klassiruumis tekitavad nähtavad naissoost eeskujud tüdrukutes STEM-karjääri vastu huvi.

Naisi huvitab jätkusuutlikkus

«Naisettevõtjate esiletõstmine ei ole vajalik ainult idufirmade jaoks, vaid aitab luua laiemat ühiskondlikku mõju meelitamaks rohkem naisi STEM-valdkondadesse,» ütleb Toth.

Näiteks Portugalist pärit naisettevõtja Joana Melo ettevõte NU-RISE aitab arstidel pakkuda ohutumat ja täpset kiiritusravi, tagades õiged kiiritusdoosid täpsetesse kohtadesse. Tema kaasmaalane Joana Paiva on iLofi CTO ja kaasasutaja, mis, kasutades biofotoonikat ja tehisintellekti, töötab välja mitteinvasiivset diagnostikalahendust Alzheimeri tõvega patsientide jaoks.

2020. aastal jõudis Joana Forbesi 30 Under 30 Europe nimekirjas teaduse ja tervishoiu kategooriasse ning kandideeris ka EIT Womani auhinnal. Poolas on ajakiri Forbes nimetanud 100 kõige mõjukama naise hulka Magdalena Janderi, PhD, kes on UVera kaasasutaja ja tegevjuht ning EIT Health Catapulti ja InnoStarsi auhindade võitja. Jander töötab välja järgmise põlvkonna tervislikke ja keskkonnasõbralikke päikesekaitsetooteid, mis kaitsevad kogu UV-kiirguse spektri eest. Ta on seadnud eesmärgiks jätkusuutliku tootmise, panustades samal ajal ka ringmajandusse.

«Meie eesmärk on toota väga tõhusat ainet, mis on 100 protsenti keskkonnasõbralik. See ei mõjuta ainult korallriffe ja mereelu, vaid kogu tootmisprotsess peab olema jätkusuutlik,» selgitab Jander ja lisab, et kui tahame STEM-valdkondades rohkem tüdrukuid näha, tuleb haridussüsteemi muuta juba varakult, et areneksid välja kriitilise mõtlemise oskused, mis pälviksid juba põhi- ja keskkoolis õppivate tüdrukute tähelepanu. «See on sageli seotud teadusepisiku leidmisega,» ütleb ta.

Lisaks UVera-le on jätkusuutlikkus prioriteediks ka Leedu naisettevõtjate asutatud idufirmale CasZyme, mis töötab välja tööriistu, mis tõhustavad CRISPRi (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats) rakendamist geenide redigeerimise uurimis- ja arendustegevuses.Tööriist on juba edukalt kasutuses tervishoius, geneetiliste haiguste ja erinevate vähivormide vastu võitlemisel ning Covid-19 testimise kiirendamisel. CRISPR võib aga mängida ka olulist rolli kliimamuutustega võitlemisel, võimaldades kohalikel kogukondadel kasvatada piisavalt toitu igas kliimas, alandades seeläbi transpordiga seotud keskkonnakulusid.

Dr Monika Paule sõnul, kes on kogenud kõrgtehnoloogiatööstuse äriarenduses ja biotehnoloogia valdkonnas, tuleb biotehnoloogiatööstus ümber kujundada, et see töötaks mõlema soo kasuks. Seda põhjusel, et biotehnoloogia tööstuses olevad naised on tundlikumad valdkonna viimaste arengute keskkonnakasutuse suhtes. OECD uuringu kohaselt on naised kogu maailmas ökoloogiliste probleemide suhtes tundlikumad: nad taaskasutavad rohkem, ostavad rohkem mahetoitu ja ökomärgisega tooteid, tegelevad vee- ja energiasäästuga ning kasutavad energiasäästlikumaid transpordivahendeid.

EIT Health on naisettevõtjate toetamiseks loonud mitmeid programme. Üks neist on viienädalane Women Entrepreneurship Bootcamp, mis ühendab naiste juhitud või kaasjuhitud tervishoiuvaldkonna alustavad ettevõtted mentorite võrgustikuga, et turgutada ja toetada nende kiiret kasvu. EIT Health võtab programmi avaldusi vastu 14. märtsini.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles