Elektri hind alla ⟩ Jägala joa hüdroelektrijaam hakkab akupangaga tipptunnil lisaelektrit pakkuma

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Pixii, Fuseboxi ja Aktiregi ehk kõigi osapoolte esindajad energiasalvesti paigaldamise järel Jägala joa elektrijaamas. Taustal paistavad kaks Pixii akupanka, mis annavad energiat siis, kui seda rohkem vaja.
Pixii, Fuseboxi ja Aktiregi ehk kõigi osapoolte esindajad energiasalvesti paigaldamise järel Jägala joa elektrijaamas. Taustal paistavad kaks Pixii akupanka, mis annavad energiat siis, kui seda rohkem vaja. Foto: Fusebox

Jägala jõgi võib küll voolata ühtlasemalt, kui tuul puhub või päike paistab, kuid ka hüdroelektrijaamal oleks hea pakkuda tippkoormuste ajal, kui näiteks tuulepargid ja päikesepaneelifarmid nii palju ei tooda, omalt poolt lisavõimsust. Jägala joa hüdroelektrijaamas katsetati selleks Norrast pärit suuri akupanku.

Tegemist on teadaolevalt esimese Baltimaades kasutatava lahendusega, mille abiga hüdroelektrijaam pakub energiasalvestussüsteemist lisavõimsust neil aegadel, kui elektritarbimine on suurem või elektritootmine vähenenud näiteks tuule või päikese puudumise pärast.

Eesti päritolu idufirma Fusebox koos Norra energiasalvestussüsteemide tootjaga Pixii ning hüdroelektrijaamade operaatoreid ühendav ettevõte Aktireg panid kokku lahenduse, mis sobib sellistele väikestele elektrijaamadele ja annab võimaluse toodetud energiat talletada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles