Terminaator või transformer? Kuju muutev metall parandab robotite mõlke ja muudab nende välimust

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Virginia Techi teadlased Edward Barron, Michael Bartlett ja Dohgyu Hwang näitavad tükikest materjali, mille kuju saab vajadusel muuta. 
Virginia Techi teadlased Edward Barron, Michael Bartlett ja Dohgyu Hwang näitavad tükikest materjali, mille kuju saab vajadusel muuta. Foto: Alex Parrish/Virginia Tech

Droon laskub maa peale, tõmbab küüru selga ja ajab rattad kõhu alt välja. Nüüd on see isesõitev auto. Just sellised lahendused on võimalikud Virginia Techis arendatava nn kuju muutva metalliga.

Mis see siis ikka ära ei ole, võib tunduda pealiskaudsel vaatlusel, niikuinii on seal sisemuses mingid hoovad ja liigendid. Kuid tegelikult ei ole – korpus on ühes tükis, selle paksem metalliosa on lõigatud Jaapani kirigami tehnikas väiksemateks osadeks ja murdekohti aitab ettenähtud kohtadest painutada teine, pehmem metall, mis muutub elastseks juba 60 kraadi juures.

Leiutise on välja töötanud Virginia tehnoloogiaülikooli teadlaste grupp eesotsas Michael Bartlettiga. Tegemist on kuju muutvate «transformerite» uutmoodi lähenemisega, milles kasutatakse liikuvate osadeta lahendusi. Teadlased tahtsid luua materjali, mis teeks kolme asja: muudaks kuju, pärast kujumuutust säilitaks selle uue vormi jäigal kujul ning taastaks vajadusel esialgse vormi – kõike seda peab materjal suutma teha korduvalt ja kiiresti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles