Intel ja AMD peatavad protsessorite tarned Venemaale ja Valgevenesse

tehnika.postimees.ee
Copy
Inteli protsessorid võivad peale piirangute jõustumist Venemaale enam mitte jõuda.
Inteli protsessorid võivad peale piirangute jõustumist Venemaale enam mitte jõuda. Foto: MIKE BLAKE / Reuters / Scanpix

Vastavalt USA poolt kehtestatud sanktsioonidele Venemaa ja Valgevene vastu võivad maailma suurimad protsessoritootjad Intel ja AMD peatada peagi tööstuslikuks kasutuseks mõeldud protsessorite tarned Venemaale ja Valgevenesse.

Protsessoritootjad on Windows Centrali andmetel andnud Venemaa tootjatele teada, et tarned võivad lõppeda. Samuti on Hiina tootjad saanud Intelilt info, et Venemaale Inteli ja AMD protsessoreid ei tohi edasi saata.

Piirang puudutab oluliselt mitte ainult uute arvutite ja serverite kokkupanekut, vaid ka olemasoleva arvutipargi, pilveteenuste ja andmekeskuste toimimist.

Venemaa on küll üritanud oma protsessorit arendada, kuid nende loodud serveriprotsessor MCST Elbrus-8C on üsna kehva jõudlusega. Venemaa üks suurim pank Sberbank on protsessori tagasi lükanud kui nende jaoks sobimatu.

Elbruse protsessor pole siiski täiesti Venemaal arendatud, selle komponente tarnib Taiwani protsessoritootja TSMC. Reutersi uudises mainitakse, et uute ekspordireeglite järgi võib ka see tootja Venemaale tarnimise lõpetada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles