Roskosmos viib oma töötajad Prantsuse Guajana kosmodroomilt minema, Galileo satelliitide orbiidile saatmine jääb ära (2)

tehnika.postimees.ee
Copy
Soyuz-ST-B start Prantsuse Guajanast oli esimene ja praegu ilmselt viimane Vene kanderaketi start sel aastal.
Soyuz-ST-B start Prantsuse Guajanast oli esimene ja praegu ilmselt viimane Vene kanderaketi start sel aastal. Foto: S MARTIN / EPA / Scanpix

Seoses Euoopa Liidu sanktsioonidega otsustas Roskosmos Prantsuse Guajana kosmodroomilt ära vbiia kõik oma töötajad ning ära jääb Vene kanderaketiga Sojuz aprillis toimuma pidanud start, kui orbiidile oli plaanis viia Euroopa satelliitnavigatsioonisüsteemi Galileo kaks satelliiti.

Roskosmos teatas otsusest eile Twitteris

Viimane Vene kanderaketiga Sojuz toimunud start oli 10. veebruaril. Euroopa kosmosekomisjoni juht Thierry Breton ütles avalduses, et see siiski ei katkesta Euroopa kosmoseprogramme ja asendus leitakse.

Euroopa kosmoseprogramm arendab ka enda kanderakette Ariane 6 ja VegaC, millega tahetakse saavutada Euroopa kosmoseprogrammide sõltumatus välistest tehnoloogiatest. 

Ariane 6 on Euroopa kanderaketi Ariane 5 uue põlvkonna mudel ja selle esimene lend peaks toimuma 2022. aasta teises pooles. Vega C on samuti praegu arendamisel olev rakett ja peaks asendama senise Vega kanderaketi.

Roskosmose juht Dmitri Rogozin ütles teises Twitteri säutsus, et katkeb ka USA ja Venemaa ühine Veenuse kosmoseprogramm. Samuti on ilmselt võimatu Venemaa ja Euroopa Liidu ühise Marsi-missiooni jätkamine, mis pidi toimuma sel aastal.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles