Elon Muski kosmoseinterneti vastuvõtjad jõudsid Ukrainasse

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Selline on Starlinki satelliidivõrgustiku planeeritav leviala. Praegu orbiidile jõudnud 2300 satelliiti peavad 550 km kõrgusel põiklema samale orbiidile puistatud Venemaa militaarse kosmoseprügi eest.
Selline on Starlinki satelliidivõrgustiku planeeritav leviala. Praegu orbiidile jõudnud 2300 satelliiti peavad 550 km kõrgusel põiklema samale orbiidile puistatud Venemaa militaarse kosmoseprügi eest. Foto: SpaceX

Elon Musk laiendas hiljuti oma kosmoseinterneti leviala pärast Ukraina asepeaministri Mykhailo Fedorovi abipalvet üle Ukraina, kuid kosmosest tuleva andmesideühenduse vastuvõtuks on vaja ka vastuvõtujaamu. Nüüd on needki jõudnud Ukrainasse, et tagada maapealsetest liinidest sõltumatu ühendus välismaailmaga.

Kõik sai alguse sellest, et Fedorov küsis Elon Muskilt 26. veebruaril Twitteris otse: «Sel ajal, kui teie plaanite koloniseerida Marsi, tahab Venemaa okupeerida Ukrainat. Sel ajal, kui teie raketid kosmosest edukalt tagasi maapinnale maanduvad, ründavad Venemaa raketid Ukraina tsiviilisikuid! Palume teil varustada Ukraina Starlinki jaamadega.»

Palve ei jäänud vastuseta. Juba 27. veebruari esimestel minutitel vastas Starlinki eestvedaja Elon Musk, et laiendab leviala Ukraina kohale. Satelliidid selleks olid juba ammu orbiidil, need tuli vaid võrku ühendada.

Elon Muski vastus Twitteris.
Elon Muski vastus Twitteris. Foto: Ekraanipilt, Twitter

Paraku pole Starlinki satelliidiühendusega midagi teha, kui pole olemas maapealset vastuvõtjat koos vastava antenniga.

Neid aga Ukrainas loomulikult polnud, sest ehkki leviala ulatus juba Poolas, Leetu ja poolde Valgevenesse, puudus see Ukraina pinnalt.

Leedu on kaetud, nüüd ka Ukraina, mida veel levialakaardil pole märgitud.
Leedu on kaetud, nüüd ka Ukraina, mida veel levialakaardil pole märgitud. Foto: satellitemap.space (ekraanipilt)

Mykhailo Fedorov säutsus kell 22.19 esmaspäeva õhtul, et uued terminalid ongi kohale jõudnud:

Foto: Ekraanipilt, Twitter

Twitteris hoiatatakse samas kommentaarides, et kui valitsus peaks satelliidiühendust kasutama, võib vastuvõtja asukoht olla triangulatsiooniga välja peilitav ning võib saada vaenlase õhurünnaku sihtmärgiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles