ITL soovitab loobuda mugavatest ligipääsudest ja valmistuda kontoriautomaatika mittetöötamiseks

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Foto: Avishek Das / SOPA Images / ZUMA Press Wire / Scanpix

Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liit (ITL) soovitab praeguses olukorras, kui küberrünnakute arv on järsult suurenenud, üle vaadata oma turvalisuse seaded ja loobuda mugavatest paroolivabadest lahendustest. 

ITL-i kodulehel antakse seoses suurenenud rünnakute arvule ning segaduse külvamisele Eesti küberruumis soovitusi, mida peaksid ettevõtted oma IT taristu kaitsmiseks ette võtma. Muidugi kuluvad need nõuanded ära ka oma isiklike seadmete kaitsmiseks.

ITL soovitab kõigil oma ärikriitilistel rakendustel sisse lülitada mitmefaktorilise autentimise, mis tähendab, et teenustesse ja seadmetesse sisselogimisel on vaja teada või omada midagi veel lisaks sellele, et sisestad kasutajanime ja parooli. Näiteks on Microsofti ja Google´i teenustel võimalik mitmefaktorilise sisselogimisega lasta saata oma e-postile või telefonile teade, milles sisalduv kood alles lubab õige parooliga sisse pääseda.

Samuti soovitatakse tarkvara turvauuendused võimalikult kiiresti ära teha ning mitte neid edasi lükata, kasutada viirusetõrjet ja varukoopiaid. Igal nädalal võiks teha ühe varukoopia ka sellisele andmekandjale, mis pole internetiga ühendatud.

Automaatseid uuendusi soovitatakse pigem vältida ning olla kindel, et saadetud uuendus on vajalik ja tootja poolt autoriseeritud.

Mobiilides ja arvutites tuleks loobuda mugavatest paroolivabadest sissepääsudest ja kasutada kõigis seadmetes kas parooli või biomeetrilist sisselogimist (näiteks näotuvastust või sõrmejälge).

Avalikes võrkudes võiks vältida WiFi kasutamist.

Kodu- ja kontori-automaatika puhul soovitab ITL üles otsida juhendid ja üle vaadata, mida teevad nutikad seadmed siis, kui internetti või elektrit pole - kas uksed avanevad, tõkkepuud töötavad või kuidas neid kasutada ilma ühenduseta.

Lisaks soovitatakse meelde tuletada vana hea paberkaardil navigeerimise oskus, kui GPS-i ja nutitelefoni pole võimalik kasutada.

Paljud ettevõtted on hakanud saama õngitsuskirju, kus justnagu juhtkonna poolt on saadetud kiri, mille lisandit ärgitatakse avama. Tegemist võib olla pahavaraga.

Vaata kõiki soovitusi ITL-i lehelt, lisaks on oma soovitused välja pannud ka Riigi Infosüsteemi Amet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles