BBC taaskäivitas peale Venemaal blokeerimist teise maailmasõja aegsed lühilaine-raadiojaamad

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
BBC peakorter.
BBC peakorter. Foto: Ian West / PA Wire / Scanpix
  • Raadiomastid
  • Lühilaineraadio levib tuhandete kilomeetrite taha, peegeldudes ionosfäärist

Pärast seda, kui BBC veebilehed ja saated Venemaal blokeeriti, käivitas Briti ringhääling taas teise maailmasõja ajal kasutusel olnud lühilainesaatjad, kust saab uudiseid kuulata nii Venemaal kui Ukrainas.

Lühilaineraadio sagedusel 15735 kHz on eetris kell 16–18 ja sagedusel 5875 kHz kella 22st kuni südaööni. Uudiseid loetakse inglise keeles.

«Öeldakse, et tõde on sõja esimene ohver. Konfliktis, kus levib desinformatsioon ja propaganda, on ilmselgelt vajadus faktiliste ja sõltumatute uudiste järele, mida saab usaldada. BBC poole pöörduvad miljonid venelased. Seega me jätkame Vene rahvale juurdepääsu tagamist tõele, kui vähegi võimalik,» ütles teise maailmasõja aegsete sageduste kasutuselevõtmist kommenteerides BBC peadirektor Tim Davie.

BBC teatel katab leviala nii Ukrainat kui osa Venemaast. Raadiolained levivad sel sagedusel nii kaugele tänu peegeldusele ionosfäärist, mis asub 70–1000 kilomeetri kõrgusel. 

Ionosfäärist peegeldumist saab kõige paremini kasutada teatud kellaaegadel päevast ja teatud sagedustel. Sellepärast ongi saated erinevatel aegadel ja erinevatel sagedustel.

BBC World Service sai just märtsi alguses 90-aastaseks, kui käivitati 1932. aastal üle maailma. Selle hiilgeaeg oli teise maailmasõja ajal ning hiljem Nõukogude Liidu raudse eesriide taga, kuhu raadiojaam levitas Ühendkuningriigi uudiseid sügavale sisemaale pea ainsa välisinfo kanalina. Just sel ajal rajas Nõukogude Liit oma lühilainesegajad. Üks selline jaam asus ka Tallinna kesklinnas Pärnu maantee ääres ja oli tuntud kui «Kolm õde» oma kolme mastiga. See aga segas kohalikku vastuvõttu vähe. Eestis aga segasid «Ameerika Häält» ja «Vaba Euroopat» Kuibõševis ja Kasahstanis asuvad jaamad.

BBC World Service lõpetas Euroopas lühilainealal tegevuse 2008. aastal, kuna saateid saab nüüd kuulata FM-raadiost ja Internetist.

Roskomnadzor peatas täna BBC leviku Venemaal, uus raadiojaam käivitus mõned tunnid enne seda. Samuti keelati Venemaal samast hetkest ligipääs «Ameerika Häälele», Meduzale ja Deutsche Wellele. BBC veebilehele saab Venemaal endiselt ligi turvalise TOR-i brauseriga spetsiaalse Onioni lingi kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles