Facebook lubab nüüd Eestis ajutiselt vihakõnet Venemaa rünnaku vastu Ukrainas (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Facebook muutub vihakõne suhtes teatud tingimustel leebemaks, kuid ajutiselt.
Facebook muutub vihakõne suhtes teatud tingimustel leebemaks, kuid ajutiselt. Foto: Dreamstime / TNS via ZUMA Press Wire / Scanpix
  • Teatud vihakõne on nüüd lubatud ka Eestis, Lätis ja Leedus
  • Endiselt on keelatud vene tsiviilisikute vastased avaldused

Seoses Venemaa invasiooniga Ukrainasse on Facebooki algoritmid ja tehisintellekt asunud blokeerima ka kõiki neid, kes oma postitustes vihaselt kommenteerivad Venemaa ja Valgevene presidendi käitumist või soovivad diktaatoritele surma. Selleks, et need kasutajad ei saaks sotsiaalmeediast automaatset blokeeringut, lubab nüüd Facebook ajutiselt teatud riikides teatud vihakõnesid.

Vastav teade saadeti Facebooki siselistis laiali neljapäeval, teatab Reuters

Lubatud on küll üles kutsuda Vladimir Putini ja Aljaksandr Lukašenka tapmisele, aga kui üleskutse läheb liiga konkreetseks, pakkudes välja näiteks koha või viisi, mismoodi seda teha, siis võib Facebook postitaja ikkagi ära blokeerida.

New York Times mainis ära ka riigid, kus saab agressorriikide presidenti vihata: Ukraina, Venemaa, Poola, Läti, Leedu, Eesti, Slovakkia, Ungari ja Rumeenia.

Facebooki moderaatoritele saadetud kirjas soovitatakse, et vihakõne võib läbi lasta põhjustel, kui...

  • see on suunatud Vene sõdurite vastu, välja arvatud sõjavangid;
  • see on suunatud venelaste vastu, kui kontekstiks on Venemaa sissetung Ukrainasse ja mainitakse invasiooni.

Facebooki seniste reeglite järgi võib kasutaja blokeerida vägivallale kutsuvate üleskutsete pärast, mõne inimgrupi vihkamisele ja vägivallale üleskutsete eest jne.

Ka Eestis on mitmed kasutajad enesele ootamatult saanud Facebookilt postituste keelu kümneteks päevadeks, kui on mõistnud hukka Venemaa sissetungi Ukrainasse ja postitanud materjale sõjast Ukrainas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles