Kui mobiilid ei tööta ja internetti pole: kuidas elektroonilises sõjas vastu pidada? (3)

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Priit Kinks tutvustab unustatud vana: käsiraadiosaatjat, mis töötab igas olukorras.
Priit Kinks tutvustab unustatud vana: käsiraadiosaatjat, mis töötab igas olukorras. Foto: Eero Vabamägi

Tallinna äärelinnas Pääskülas tegutseb üks ettevõte, kelle toodangust tavainimesed just palju ei tea. Rantelonis pannakse kokku muuhulgas militaar-raadiosegajaid, droonide allatulistajaid ja elektroonikat, millega vaenlase lennuvahendeid avastada. Firmas on tööl üks Eesti paremaid antennispetsialiste ja tehnikaülikooli pikaaegne raadioelektroonika õppejõud Andres Taklaja ning praegugi innukas, raadioamatöör ja raadioinsener Priit Kinks, kes annavad mõned soovitused juhuks, kui meie igapäevased sidesüsteemid ei tööta.

Raadioamatöörid ja raadioelektroonika asjatundjad näevad, kui mugavaks on inimesed läinud igal pool kättesaadava interneti ja mobiilse andmesidega. See on alati käepärast ja sellepärast ei tea paljud, mida teha siis, kui neid ühendusvõimalusi enam pole. Kodudes pole enam tavalisi raadioidki, millega uudiseid kuulata, kui telekast või arvutist pilti ei näe.

Raadioamatöörid ilmselt selles olukorras hätta ei jää ja ka teadlik kodanik võib enda jaoks säilitada nii uudistekanalid, suhtlemisvõimaluse kui isegi interneti.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles