Teismeliste grupp häkib edukalt suurimaid tehnoloogiafirmasid ja on juba välja pressinud kümneid miljoneid

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Veebruaris võeti maha Submarino e-äri võrgustik Brasiilias, mille taga arvatakse olevat häkkerite rühmitus Lapsus$. Hiljem on nad hakkama saanud terve rea sissemurdmistega suurtesse tuntud tehnoloogiafirmadesse.
Veebruaris võeti maha Submarino e-äri võrgustik Brasiilias, mille taga arvatakse olevat häkkerite rühmitus Lapsus$. Hiljem on nad hakkama saanud terve rea sissemurdmistega suurtesse tuntud tehnoloogiafirmadesse. Foto: Aloisio Mauricio / Fotoarena via ZUMA Press / Scanpix

Viimasel ajal tehnoloogiauudistes ilma teinud häkkerite rühmituse Lapsus$ taga arvatakse olevat teismeliste grupp, keda juhib 16-aastane häkker ja kelle peadpööritavate õnnestumiste hulka kuuluvad juba tarkvarafirma Microsofti, graafikakaartide tootja Nvidia ning hiljuti ka ligipääsusüsteeme pakkuva Okta sissemurdmised koos suurte andmeleketega.

Bloombergi andmetel juhib Lapsus$ nimelist gruppi 16-aastane häkker Oxfordist ja teine oluline samaealine grupi liige asub Brasiilias. BBC andmetel on mitmeid teismelisi juba kinni võetud, aga kas ka grupi eestvedajaid, seda politsei ei ütle. Väidetavalt on Lapsus$ kokku ajanud juba ligi 13 miljoni eurose varanduse.

Üks suurimaid saavutusi Lapsus$ häkkerirühmituselt on Microsofti sissemurdmine ja sealt oluliste andmete lekitamine, mida Microsoft ise on ka kinnitanud. Ohvrite hulgas on veel tuntud tegijatest Samsung, Vodafone, Nvidia ning viimati Okta. Grupi Telegrami kanalil teatati peale viimast suuremat Okta leket, et nüüd ollakse kuni 30. märtsini «puhkusel» ja seni neilt suuri uudiseid oodata pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles