Samsung toob välja uue QD-OLED tehnoloogiaga telerid - mida see tähendab?

tehnika.postimees.ee
Copy
Foto: Samsung
  • Uutel teleritel on üliõhuke paneel ja värvid säilivad igast nurgast vaadates
  • Täiustatud on ka helisüsteemi, mis liidab ribakõlari ruumilisse helipilti

Nutitelerite ekraanitehnoloogiates armastavad tootjad kasutada krüptilisi lühendeid, mis on iga tootja jaoks erilised ja teleri ostja peab lihtsalt leppima väitega, et see on nüüd «veel parem, kui kunagi varem». Sama lugu on Samsungi väljakuulutatud QD-OLED paneelidega, mida Samsung lühidalt ka lihtsalt OLEDiks kutsub. Mis siis seekord on teistmoodi ja paremini?

QD-OLED koosneb kahest osast. QD ehk Quantum Dot on juba praegu Samsungi uuemates mudelites kasutatav ekraanitehnoloogia, mis kujutab endast nanokristallidest kihti ekraanipaneeli taustvalgustuse ees, mis suurendab värvide selgust ja teravust. OLED on samuti juba läbiproovitud tehnoloogia (Organic LED ehk orgaaniline LED), kus iga ekraanipiksli taga kiirgab valget valgust valgusdiood, mitte ei tekitata pilti ühtlase taustvalgustuse ette jäävate vedelkristallide kihiga. OLED paneel on õhuke, kontrastne ja kerge, värvid on ühtlased ka külje poolt vaadates ning iga piksli taga asub eraldi mikroskoopiline valgusallikas. Quantum Dot lisab OLED taustvalgustuse kihile veel ette QD tehnoloogiast pärit nanokristallide kihi ja kokku saamegi QD-OLED teleri.

Samsung on siiani oma Quantum Dot´i tehnoloogiale kindlaks jäänud ja OLED on sellega võrreldes tagaplaanile jäänud. Nüüd aga liidab Samsung kaks tehnoloogiat ning plaanib neist mõlemast võtta positiivsed omadused kokku ühte ekraanipaneeli.

«Uus QD-OLED ekraanitehnoloogia kasutab värvide ergastamiseks kvanttäppe, mis suudavad ekraanile kuvada veelgi tõetruumad ja säravamad värvid kui tavaline OLED-tehnoloogia,» selgitas Samsungi koduseadmete valdkonna tootekoolitaja Alari Pennar. «Boonusena võimaldab uus tehnoloogia vaadata telerit mugavalt ka väga erinevate nurkade alt.»

Lisaks uutmoodi ekraanitehnoloogiale on Samsungi aprillis müügile saabuvatel teleritel ka uus helitehnoloogia Q-Symphony, mis mängib heli ühtaegu nii ribakõlarist kui telerist, et tekitada Dolby Atmose ruumilise heli efekt. Samsung Object Tracking Sound´i lahendus suunab heli ühest kõlarist teise vastavalt ekraanil toimuvale.

Samsungi uue QD-OLED telerimudeli S95B jõudluse tagab Neural Quantum Processor 4K protsessor, mida kasutatakse ka Samsungi QLED paneeliga tippmudelites. Protsessor kaardistab jooksvalt kogu tajutava värviruumi selliselt, et ekraanil taasesitatavad värvid on võimalikult loomulikud ja täpsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles