Vene sõjardite hämmastuseks kostab nende militaarraadiosidest rasket rokki

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Näha olev hävitatud Vene sõjamasin võis Ukrainas oma otsa leida ka mitteturvalise raadioside tõttu. Vene väed ei kasuta Ukrainas kuigi palju oma moodsaid militaarside vahendeid.
Näha olev hävitatud Vene sõjamasin võis Ukrainas oma otsa leida ka mitteturvalise raadioside tõttu. Vene väed ei kasuta Ukrainas kuigi palju oma moodsaid militaarside vahendeid. Foto: Roman Pilipey / EPA / Scanpix

Miks surevad Ukrainas Vene kindralid otse rindejoonel, mitte ei suhtle ohvitseridega eemalt turvalisest tagalast või miks räägivad idanaabri sõjardid üksteisega üsna tihti tavaliste pealtkuulatavate Walkie-Talkie´dega ehk amatöör-raadiojaamadega, mida saab ka lihtsasti segada? Põhjus polegi otseselt ukrainlaste vastutegevuses, kuid selline käitumine annab võimaluse veel paremini vaenlast segada.

Venemaal loodi 2012. aastal turvaliseks krüpteeritud militaarseks raadiosideks süsteem nimega Azart, mis pidi tagama segamis- ja pealtkuulamiskindla side lahingutes olevate võitlejatega. Seega on igati kõrgtehnoloogiline ja veel üsnagi moodne tehnoloogia Vene sõjaväel täiesti olemas. Seda isegi eksporditakse teistesse riikidesse. Tegemist on sagedusi sekundis kuni 20 tuhat korda vahetava krüpteeritud sidega, mida peaks olema väga raske, kui mitte võimatu pealt kuulata. Miks siis ei õnnestu seda Ukrainas kasutada?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles