Maailma suurim reisilennuk tegi katselennu kütusega, mis tehtud toiduõli jääkidest

tehnika.postimees.ee
Copy
Airbus A380 ehk maailma suurim reisilennuk on valmis lendama 100% taastuvallikatest kütusega. Teoorias pole uut naftat seega enam tulevikus vaja maapõuest ammutada lennukikütuse tootmiseks, kuid praktikas leidub veel mõnesid takistusi.
Airbus A380 ehk maailma suurim reisilennuk on valmis lendama 100% taastuvallikatest kütusega. Teoorias pole uut naftat seega enam tulevikus vaja maapõuest ammutada lennukikütuse tootmiseks, kuid praktikas leidub veel mõnesid takistusi. Foto: Airbus

Airbus tegi nädala lõpus oma reisilennukiga A380 superjumbo esimese katselennu, kasutades mootoris 100 protsenti taastuvallikatest tehtud kütust. See tähendab, et nafta asemel põletati erinevaid jäätmeid ja jääke, põhiliselt aga toiduainetööstusest ja restoranidest kogutud ümbertöödeldud toiduõli, mida peetakse lennuliikluse süsinikujalajälje kiire vähendamise üheks võtmelahenduseks.

Airbus loodab aastaks 2035 valmis saada lennuki, mille süsinikuemissioon oleks null. Maailma suurima reisilennukiga Airbus A380 tehtud katse on üks kiire samm selles suunas, kuid täielikku heitmete kadumist see veel ei tähenda.

Katselend toimus Prantsusmaal Blagnaci lennujaamast Toulouse'i ja kestis kolm tundi. Lennuki üks Rolls-Royce Trent 900 mootor sai lennu ajal ainult 100% taastuvallikatest kütust, mida kutsutakse SAF-iks (SAF - Sustainable Aviation Fuel).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles