Arvutiinsener ehitas maailmalõpu interneti, mis töötab siis, kui miski muu enam ei tööta

tehnika.postimees.ee
Copy
Arvutihuviliste seas teada-tuntud Raspberry Pi on üks hea odav lahendus, millega ehitada omale maailmalõpu võrguühendus, kuid selleks sobib ka suvaline vana arvuti või telefon.
Arvutihuviliste seas teada-tuntud Raspberry Pi on üks hea odav lahendus, millega ehitada omale maailmalõpu võrguühendus, kuid selleks sobib ka suvaline vana arvuti või telefon. Foto: u_wmcc01ba / Pixabay

Arvutiinsener Mark Qvist, kes on nn prepper ehk maailmalõpuks valmistuja, ehitas arvutivõrgu, mida saab kasutada ühenduse pidamiseks kas olemasoleva võrgu peal või kasutades ära kõiki saadaolevaid seadmeid ja ühendusi vabasagedusel raadiotest tervete vaskkaabliteni.

Insener kirjeldab oma maailmalõpu internernetti Redditi vestluses, kus toob välja ka seadmed, millega võiks turvalist andmesidevõrku üles ehitada. Selleks võib kasutada ükskõik milliseid käepäraseid arvuteid, telefone ja tahvelarvuteid ning ükskõik milliseid saadaolevaid ühendusi tervetest kaablitest raadiosideni.

Uutmoodi võrk Reticulum Network Stack kasutab oma sideprotokolli ja loobutud on interneti protokollist, et oleks võimalik erinevaid lahendusi ühte võrku võimalikult turvaliselt ühendada. Keskseid seadmeid ega võrgu sõlmpunkte pole sellises võrgus vaja, seega pole võimalik ka olulisi lülisid rivist välja lüüa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles