Rekordilise 200 TB mahuga SSD välkmäluketta hind saab olema tõeliselt ulmeline

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Foto: Thomas Ulrich / Pixabay

Nimbus Data saab peagi valmis uue, rekordilise mahuga salvestusseadme - 200 TB SSD ketta ehk välkmäluketta, kuid sellel on üks oluline puudus.

Techradarile antud intervjuus ütles Nimbus Data tegevjuht Thomas Isakovich, et sellise rekordilise mahuga salvestusseade saab valmis veel selle aasta jooksul. 2020. aastal arvati, et 200 TB SSD tuleb välja juba 2021. aastal, kuid koroonapandeemia ja logistilised probleemid lükkasid selle kõik edasi, nagu nihkusid ka paljud muud uute toodete väljatulekud viimastel aastatel.

200 TB SSD ehk välkmäluketas on kümme korda mahukam, kui praegu toodetav traditsiooniline plaatidega pöörlev kõvaketas ehk HDD, mille rekord on 20 TB. Suurus on aga SSD-l sama - 3,5 tolli, et oleks võimalik SSD-dega asendada praeguseid tavalisi 3,5-tolliseid kõvakettaid ehk HDD-sid.

Nimbus Data purustab sellega iseenda rekordi - 100 TB SSD tuli neil välja juba 2018. aastal ja oli siis maailma suurima mahuga 3,5-tolline ketas.

Oma arvutisse aga tõenäoliselt tavainimene neid rekordilisi SSD kettaid niipea ei pane. 100 TB SSD maksis peale väljatulekut 40 tuhat dollarit. 200 TB SSD aga maksab ilmselt oluliselt rohkem - täpset hinda pole siiski veel välja hõigatud. Techradar pakub, et äkki koguni 80 000 dollarit (ca 73 000 eurot).

Tegemist on tootega, mis pole mõeldud tavakasutaja arvutisse pistmiseks, vaid kuulub suurettevõtete serverikeskuste varustusse. Nimbus Data on nii suurte ketastega konkurentsitu ja võib küsida ulmelisi hindu, kui keegi peaks selliseid mahte vajama. 

Uus 200 TB SSD peaks tulema väiksema energiatarbega ja kiirem, lubas Nimbus Data tegevjuht.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles