Arvutimüük maailmas vähenes kontoritesse ja koolidesse tagasipöördumise tõttu

tehnika.postimees.ee
Copy
Hübriidarvuti Lenovo ThinkBook 14s Yoga.
Hübriidarvuti Lenovo ThinkBook 14s Yoga. Foto: Lenovo

Suurimad uuringufirmad võtsid kokku 2022. aasta esimese kvartali arvutimüügi tulemused, mis lubavad ennustada pandeemia ajal kodus töötamise tipu möödumist. Arvuteid ostetakse vähem, eriti on aga langenud Chromebookide müük, mis läksid kaubaks just odavama alternatiivina kodus tööd ja kooliasju tehes.

Uuringufirma Gartner andmetel kahanes 2022. aasta esimeses kvartalis arvutimüük 7,3 protsenti, teine tuntud uuringufirma IDC pakkus vähenemise numbriks 5,1% võrrelduna eelmise aasta sama ajaga.

Gartner peab suurimaks põhjuseks just odavate Google´i operatsioonisüsteemiga Chromebookide langust.

IDC aga näeb languse taga õpilaste ja haridusasutuste jaoks tehtud ostude kiiret vähenemist, mille põhjuseks on koduõppe lõppemine ja koolidesse tagasiminek. Samas olidki just soodsa hinnaga Chromebookid need, mida kõige enam õpilastele osteti.

Edetabeli esikolmikus troonivad mõlema turuülevaate järgi Lenovo, HP ja Dell. Järgnevad Apple, Asus ja Acer.

Neist vaid Dell, Apple ja Asus kasvatasid müüki, suurim langeja oli HP 17,8 protsendiga, kuid jäi endiselt esikolmikusse.

Gartner pakub turulanguse jätkumise järgmiseks oluliseks põhjuseks sõda Ukrainas. Kuna sanktsioonid Venemaale pidurdavad arvutite müüki ja mujal maailmas vajadus pole suurenenud, siis arvutite nõudlus arvatavasti jätkub edasi. 

Gartneri ennustuse järgi peaks aga lauaarvutite müük veidi suurenema, sest kontoritesse üle mitme aasta tagasi tulnud töötajatele on vaja kohapeal uuemaid masinaid.

IDC peab siiski kvartalis tehtud 80,5 miljoni arvuti müüki väga heaks tulemuseks, kuna võrdluseks oli eelmine üsna hea aasta. Kokkuvõttes on iga kvartal, kui müüakse üle 80 miljoni arvuti, elektroonikatööstusele väga hea, märgib uuringufirma IDC.

Arvutite müügiedetabel 1. kvartalis 2022

  1. Lenovo
  2. HP
  3. Dell
  4. Apple
  5. Asus
  6. Acer

Allikad: Gartner, IDC

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles