Õhupalliga kosmosesse! Esimesed piletid on vaatamata ulmehinnale juba otsas (1)

Copy
Spaceship Neptune viib reisijad õhupalliga 30 kilomeetri kõrgusele. Piletid maksavad 115 tuhat eurot tükk, kuid on juba selleks aastaks läbi müüdud.
Spaceship Neptune viib reisijad õhupalliga 30 kilomeetri kõrgusele. Piletid maksavad 115 tuhat eurot tükk, kuid on juba selleks aastaks läbi müüdud. Foto: Space Perspective / Cover-Images.com / Scanpix

Uus tulija kosmoseturismi maastikul pakub klientidele luksuslikust salongist avaraid vaateid Maa kumerale silmapiirile. Kosmose piirile tõstetakse reisijad hiiglasliku õhupalliga.

Firma Space Perspective avalikustas pildid oma kosmosekapslitest, millega loodetakse alustada õhupallilende kosmose piirile Floridas asuvast Kennedy kosmosekeskusest alates 2024. aasta lõpust. Praeguseks on juba müüdud üle 600 pileti hinnaga 115 000 eurot tükk.

1,5 meetri kõrguste akende, sügavate ja pehmete istmete, tumelillade toonide ja tagasihoidliku valgustusega atmosfääriga on see salong suureks kontrastiks konkurentide erevalgetele ja steriilsetele kosmosekapslitele.

Neptune'i nimelises kapslis asuvas «Space Lounge'is» pakutakse lisamugavusena WiFi-ühendust ja muidugi ka jooke.

Kas see on ka tegelikult kosmoselend, on muidugi vaieldav.

Space Perspective´i luksuslikus salongis on avarad vaated, reisi tipphetkedel ümbritseb turiste tintmust kosmos.
Space Perspective´i luksuslikus salongis on avarad vaated, reisi tipphetkedel ümbritseb turiste tintmust kosmos. Foto: Space Perspective / AFP

Õhupall jõuab ligi 30 kilomeetri kõrgusele, mis on palju vähem, kui suurimal konkurendil Virgin Galacticul, mille kosmoselend jõuab veidi üle 80 kilomeetri kõrgusele. Blue Origini reis aga ületab nn Karmani joone 100 kilomeetri kõrgusel merepinnast, mis on rahvusvaheliselt tunnustatud kosmosepiir. SpaceX-i Crew Dragon on aga jõudnud veelgi sügavamale avakosmosesse.

Kuid 30 km on siiski palju rohkem, kui tavalistel reisilennukitel, mis tõusevad umbes kümne kilomeetri kõrgusele.

«Me läbime üle 99 protsendi Maa atmosfäärist,» ütles ettevõtte kaasasutaja Jayne Poynter AFP-le, mis tähendab, et reisijad näevad tõesti tintmusta kosmost enda kohal.

Eriväljaõpet pole reisiks vaja. Õhupall tõuseb mõõduka kiirusega 19 kilomeetrit tunnis ja ettevõte kasutab rohelisema ja heitevaba alternatiivina raketikütustele puhast vesinikku.

Nimelt on õhupalli jaoks hangitud vesinik toodetud taastuvallikast, mitte ei ammutata seda fossiilkütusest.

Kahetunnise üles-, kahetunnise hõljumise ning kahetunnise allasõidu, mis lõppeb ookeani maandumisega, hind on oluliselt odavam, kui näiteks Virgin Galacticul, mille piletid maksavad 415 tuhat eurot.

Blue Origin aga ei avalda oma hindu, kuid arvatakse, et nende pilet maksab veelgi enam. Samas maksid neli ettevõtjat, kes lendasid SpaceX-iga rahvusvahelisse kosmosejaama ISS igaüks selle eest ettevõttele Axiom Space 50 miljonit eurot.

Floridas asuva ettevõtte Space Perspective kosmosekapsli viib 30 kilomeetri kõrgusele hiiglaslik vesinikuõhupall.
Floridas asuva ettevõtte Space Perspective kosmosekapsli viib 30 kilomeetri kõrgusele hiiglaslik vesinikuõhupall. Foto: Space Perspective / Cover Images / Scanpix

«Tahtsime leida hea viisi, mis tõesti muudaks inimeste suhtumist kosmoselendudesse ja mis teeks selle palju kättesaadavamaks,» lisas Poynter.

Üks asi, mida reisijad sel kosmoselennul ei koge, on kaaluta oleku tunne. Virgini kosmoselennuki ja Blue Origini raketiga saavad kosmoseturistid end istmest vabastada ja salongis ringi hõljuda, kui raketimootorid on välja lülitatud. SpaceX-iga ISS-ile reisinud kogevad samuti kaaluta olekut, kuna kosmosejaam tiirleb ümber Maa.

Space Perspective plaanib esimesel aastal teha 25 lendu, selleks aastaks ongi kõik kohad juba broneeritud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles