NASA teleporteeris arsti kosmosejaama, tehti «vaese mehe Star Trekki»

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Doktor orbiidil - kui kiiresti kosmoses abi vaja, siis hologramm on seni ainus võimalus.
Doktor orbiidil - kui kiiresti kosmoses abi vaja, siis hologramm on seni ainus võimalus. Foto: NASA

Inimeste rahvusvahelisse kosmosejaama ISS toimetamine on kulukas ja keeruline, kuid mõnikord on vaja lihtsalt näiteks arstil kohapeal midagi üle vaadata ja nõu anda, mida astronaudid saaksid pardal ise ära teha. Just sellepärast otsustatigi NASA poolt kosmosejaama toimetada doktor Josef Schmidt hologrammina.

Rahvusvahelises kosmosejaamas ISS vajas astronaut Thomas Pesquet eelmise aasta lõpul NASA kirurgi doktor Josef Schmidti abi. Ehkki arsti kosmosejaama ei saadetud, oli ta kohapeal nii helis kui pildis - Microsofti arendatava HoloLensi abiga, mida võib ka nimetada «vaese mehe teleporteerijaks».

See tähendab, et Schmidti hologramm projitseeriti ISS-is ning doktor ise nägi ja kuulis, mis tema ümber toimub, nagu oleks ta ise kohapeal. Samuti nägid astronaudid HoloLensiga arsti justkui kosmoselaevas hõljuvat.

Star Trekis teatavasti kasutati Transporterit, mis viis inimesed hetkega ühest kohast teise, kuid nii mugavat lahendust paraku pole veel leiutatud. Praegu peab läbi ajama vaid kujutise projitseerimisega koos heli ja pildi ülekandega, mis annab samuti peaaegu sellise tunde, nagu oleks ise kohapeal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles