Telia sulgeb järgmisel aastal oma 3G võrgu (3)

tehnika.postimees.ee
Copy
Foto: Telia

Telia sulgeb järgmise aasta lõpus esimese kohaliku mobiilsideoperaatorina 3G võrgu. Andmesideks ja kõnedeks kasutavad 3G võrku veel vaid vanemad mobiiltelefonid ja seadmed, mis tuleb siis välja vahetada.

Telia andmetel liigub enamus mobiilsest andmesidest juba 4G ja 5G võrkudes, 3G võrgu roll taandunud peamiselt just kõneside teenindamisele vanemate telefonimudelite jaoks.

Alates 2016. aastast on ka kõneside mahud Telia 3G võrgus pidevalt vähenenud. Põhjus on selles, et suurem osa Telia kliente kasutab juba VoLTE (Voice over LTE) ehk 4G kõneside võimekusega telefone, mis omakorda vähendab kõneside liiklust 2G ja 3G võrkudes.

Telia tehnoloogiajuht Andre Visse ütles, et kui 2021. aasta alguses oli Telia võrgus VoLTE ehk 4G kõneside võimekusega telefone ca 55 protsenti, siis 2022. aasta märtsis oli see kerkinud juba 71 protsendini.

«Mobiilsideturu sellised trendid on pöördumatud ning oleme jõudnud turu arengus etappi, kus valdav enamus meie kliente eelistab kasutada uuemaid ja võimekamaid tehnoloogiaid.  Analüüsime pidevalt vanemate tehnoloogiate mahte meie võrgus ning töötame plaaniga sulgeda 3G võrk Eestis etappide ja piirkondade kaupa terve järgmise aasta jooksul selliselt, et see protsess põhjustaks võimalikult vähe ebamugavusi meie klientidele,» lisas Visse.

3G võrkude sulgemine annab võimaluse võtta vabanenud sagedusvahemikud kasutusele uute 4G ja 5G tehnoloogiate juures.

Telia tehnoloogiajuhi kinnitusel on kõik Telia Company asukohariigid Balti- ja Põhjamaades otsustanud 3G võrgud sulgeda.

«Telia Norra oli esimene, kes oma 3G võrgu kinni pani ning käesoleva aasta jooksul teeb seda ka Telia Leedu, kes on osas Leedu piirkondades 3G võrgu juba sulgenud. 3G võrkude sulgemine annab meile võimaluse võtta vabanenud sagedusvahemikud kasutusele uute ja oluliselt efektiivsemate 4G ja 5G tehnoloogiate juures. Sagedusressurssi tuleb vaadelda kui loodusvara, millega tuleb säästlikult ümber käia ning seetõttu on sageduse taaskasutus jätkusuutlikkuse aspektist ülioluline,» lisas Visse.

Kuidas saab 3G võrgu sulgemiseks valmistuda?

Kõige rahulikuma südamega saavad 3G võrgu sulgemisse suhtuda need Telia kliendid, kes juba kasutavad VoLTE ehk 4G kõneside võimekusega telefone, kuna nemad 3G võrgu sulgemist ei taju.

Otsesemalt puudutab 3G võrgu sulgemine neid, kelle kasutuses on vaid 2G/3G võrkudes toimivad mobiiltelefonid. Halvimal juhul võib see kliendile tähendada, et peale 3G võrgu sulgemist ta oma senist telefoni kasutada ei saa.

Sellise olukorra vältimiseks soovitab Telia aegsasti kasutusele võtta VoLTE toega telefoni, mis on tulevikukindel ja pakub märksa paremat mobiilikõnede kvaliteeti kui vanemad telefonid. Samuti soovitab Telia üle vaadata 3G võrgus mobiilset andmesidet kasutavad seadmed (näiteks vanad netipulgad, mis 4G-d ei toeta) ning mõelda nende väljavahetamise peale. 

Avatud turult ostetud seadmetega ja eriti nendega, mille sihtturg ei ole algselt Eesti regioon, võib kasutajatel ette tulla erinevaid muresid.

Telia eemaldas oma kaubavalikust eelmisel aastal kõik telefonid, millel puudus VoLTE tugi.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles