Sinu järgmises arvutis võib olla aju jäljendav ülikiire protsessor

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Inteli 2019. aastal välja tulnud neuromorfne kiip veel arvutitesse ei sobi, kuid võib jõuda sinna juba lähiajal.
Inteli 2019. aastal välja tulnud neuromorfne kiip veel arvutitesse ei sobi, kuid võib jõuda sinna juba lähiajal. Foto: Tim Herman / Intel Corporation

Intel on valmis saanud neuromorfse kiibistiku töönimega Pohoiki Beach, mis suudab traditsioonilistest protsessoritest tuhat korda kiiremini arvutada. Kuigi esialgu jõuab tehnoloogia pilveteenuste serveritesse, võib sama lahendust juba lähemal ajal oodata ka tavalistesse arvutiprotsessoritesse.

Tegemist on neuromorfse kiibikomplektiga, kuhu kuulub tegelikult 64 Loihi nimelist neuroprotsessorit. Ränikiibi arhitektuur jäljendab inimese aju ja tähendab põhimõtteliselt täiesti uutmoodi «mõtlemist», mille jaoks on inimestel evolutsiooni käigus parimad bioloogilised lahendused juba välja arenenud. Nüüd tuleb neid vaid masinas korralikult jäljendama hakata.

Pohoiki Beach pakub arvutusteks praegu ligi kaheksa miljonit neuronit, inimajus arvatakse olevat sada miljardit neuronit. Seega inimese tasemeni on veel pikk tee minna. 2019. aastal väljatulnud lahenduses plaanitakse peagi suurendada neuronite arvu aga kuni 100 miljonini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles