Prantsuse ettevõtet Thales süüdistatakse sanktsioonide ajal Venemaale sõjatehnika müümises (4)

Copy
Butšas tsiviilisikute mõrvamisel on kasutatud Prantsusmaalt pärit täppisrelvi, väidab Ukraina blogija. Prantsuse kaitseministeeriumi sõnul täitsid nad vaid varem sõlmitud lepinguid. Pilt Butšast on illustreeriv.
Butšas tsiviilisikute mõrvamisel on kasutatud Prantsusmaalt pärit täppisrelvi, väidab Ukraina blogija. Prantsuse kaitseministeeriumi sõnul täitsid nad vaid varem sõlmitud lepinguid. Pilt Butšast on illustreeriv. Foto: Anna Voitenko / Ukrinform via ZUMA Press Wire / Scanpix

Ukraina kõrge ametnik süüdistas reedel Prantsuse sõjandusettevõtet Thales Euroopa sanktsioonide rikkumises ja Venemaale tehnika müümises, mida kasutati hiljuti Kiievi lähistel toimunud lahingute eest põgenenud tsiviilisikute tapmiseks. Thales lükkab süüdistused tagasi.

«Perekond üritas põgeneda, kuid Venemaa mõrvarid tapsid ta,» säutsus Ukraina presidendi nõunik Mihailo Podoljak Twitteris. «Tapeti, nagu nüüd on tõestatud, 2015. aastal sanktsioonidest kõrvale hoides Venemaale müüdud Prantsuse relvadega.»

AFP võttis Thalesega ühendust. Firma suurim osanik on muuseas Prantsusmaa riik. Firma eitas sanktsioonide rikkumist, mis kehtestati pärast seda, kui Venemaa 2014. aastal annekteeris Ukrainale kuuluva Krimmi.

«Thales on alati rangelt järginud Prantsusmaa ja rahvusvahelisi regulatsioone, sealhulgas 2014. aastal kehtestatud Venemaa-vastaseid Euroopa sanktsioone,» teatas ettevõte.

«Venemaaga ei ole alates 2014. aastast sõlmitud ühtegi kaitsevarustuse ekspordilepingut ja alates Ukraina konflikti algusest pole Venemaale tooteid tarnitud,» lisas ettevõte rõhutades, et on otsustanud tegevuse Venemaal lõpetada.

Podoljak viitas oma Twitteri postituses videole, mille tegi Ukraina blogija Pavlo Kaštšuk, kes uuris Kiievi lähistel Butšas leitud sõiduautot. Linnas toimunud sadade tsiviilisikute massimõrvas süüdistab Ukraina Vene vägesid.

Kaštšuki sõnul olid autos, millest leiti naise surnukeha, soomukist kaugelt tulistatud mürskude augud.

«Kuidas said kehva väljaõppega Vene sõdurid vana postsovetliku varustusega nii täpselt tulistada?» küsis Kaštšuk.

Oma sõnul leidis ta sellele küsimusele ka vastuse lähedalasuvast Vorzeli linnast, kus Ukraina väed said kätte neli Venemaa soomukit BMD-4.

Kaštšuk näitas, et need soomukid olid varustatud keerukate tulejuhtimissüsteemidega – tehnoloogiaga, mille Thales müüs Venemaale.

Blogija näitas oma videos ka termokaamerat, mis tema sõnul leiti mahajäetud Vene tankist. Sellel on näha Thalesi logo, millele lisatud kuupäev 06/16 ja sõnad «Made in Russia». Kaštšuki sõnul pandi seade kokku Venemaal Thalesi komponente kasutades.

«See on vaid üks paljudest skeemidest, mis võimaldab lääne ettevõtetel embargost mööda hiilida ja jätkata Venemaa kurjuse armee varustamist kõige kaasaegsemate militaartehnoloogiatega,» ütles ta.

Uuriva väljaande Disclose märtsikuu raportis leiti samuti, et Prantsusmaa tarnis aastatel 2015–2020 Venemaale sõjavarustust, sealhulgas termokaameraid:

Prantsusmaa kaitseministeerium teatas, et täidab enne sanktsioonide vastuvõtmist 2014. aasta juulis sõlmitud lepinguid.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles