5 olulist asja, mida Elon Musk plaanib Twitteris muuta pärast selle ostmist (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Elon Muski pakkumine Twitter 44 miljardi dollari eest võeti vastu, nüüd plaanib Musk selle keskkonnaga ette võtta mõned varem lubatud muutused.
Elon Muski pakkumine Twitter 44 miljardi dollari eest võeti vastu, nüüd plaanib Musk selle keskkonnaga ette võtta mõned varem lubatud muutused. Foto: Scott Olson / Getty Images / Scanpix
  • Spämmirobotid kaovad, trollid saavad vabaduse
  • Oma sõnu saab tulevikus tagasi võtta Edit-nupuga

Elon Musk ostab Twitteri ära ja plaanib seda mitte selliseks jätta, nagu suhtluskeskkond praegu on. Musk on varem rääkinud vähemalt viiest muutusest, mis tuleb tema meelest ette võtta, et säutsukeskkond paremaks saada.

Musk ostis Twitteris 4. aprillil üheksaprotsendise osaluse, esmaspäeval aga kogu Twitteri 44 miljardi dollari eest. Sellist summat ei käinud ta välja niisama, kuna on ka varem teada andnud, et tahab suhtlusvõrgustikuga olulisi muudatusi teha.

Viis suurimat neist, mida tuntud miljardär ja tehnoloogiaettevõtja on varem välja kuulutanud, on järgmised:

1. Sõnavabadus on ülim, tsensuur kaob

Esiteks plaanib Elon Musk kehtestada ülima sõnavabaduse – see tähendab, et ükskõik mis ideid ja mõtteid sa ka ei levitaks, seda peab saama teha võimalikult vabalt. Sellest säutsus Musk juba märtsis:

Kas see tähendab, et Muski Twitter ei blokeeri enam ka neid, kes teevad vihakõnet, toetavad vägivalda, ahistavad ja ropendavad, postitavad süvavõltsinguid, on riiklikud propagandakanalid jne, saab selgeks juba lähiajal.

Twitter on seni nii algoritmide kui inimeste abiga sisu modereerinud ning sellepärast on oma kontost ilma jäänud isegi USA president Donald Trump. Liiga vaba ja solvava sõnakasutuse eest on kannatanud Musk ise samuti.

2. Twitteri algoritmid saavad avalikuks

Märtsis küsis Musk Twitteri küsitluses, kas Twitteri algoritmid tuleks avalikustada ja sai vastuseks, et 87 protsenti sooviksid seda.

Seega võib arvata, et kui tehnoloogiamiljardär nii-öelda rahva soovi arvesse võtab, avalikustataksegi Twitteri taga olev lähtekood.

See on Muski sõnul vajalik selleks, et kõik kasutajad saaksid ise järgi vaadata, mille järgi Twitter otsustab materjali esile tõsta või peita ning igaüks võib siis teha algoritmi kohta oma ettepanekuid.

Väga vähesed sotsiaalmeediaplatvormid on seni oma koodi täielikult avanud – näiteks Pixelfed ja Okuna.

3. Reklaamitulu asemel hakatakse kasutajatelt raha küsima

Elon Musk on soovinud reklaamid Twitterist kaotada, mis tähendab ettevõtte jaoks sissetulekute allika muutumist. Reklaamid mõjutavad tema sõnul liiga palju sotsiaalmeediaplatvormi sõltumatust.

Praeguseks kustutatud säutsus pakkus Musk, et Twitter saab reklaamivabaks ja kasutajad maksavad kasutamise eest kuutasu, mis ongi keskkonna uus ärimudel.

4. Spämmirobotid ja robotiseeritud kontod kaovad

Üks kõige enam häirivaid nähtusi on Muski jaoks automaatsed postitajad, mis genereerivad Twitteri kontole pidevalt sisu. Eriti käib miljardärile närvidele krüptoteemaliste spämmirobotite lakkamatu spämm.

Sellepärast plaanib Musk tulevikus teha Twitterisse konto loomise personaliseerituks. Igaüks peab enda isiku enne tuvastama, kui saab konto luua, robotitel pole enam võimalust.

5. Redigeerimisnupu saabumine

Sel ajal kui Facebooki, Instagrami ja teiste sotsiaalmeediaplatvormide kasutajad saavad rahulikult hiljem oma postitusi muuta ja näiteks kirjavigu parandada, peab Twitteris postituse kustutama, kui tegid vea ja tahad seda muuta.

See omadus on Muski tõsiselt häirinud. Küsitlusele, kas tema jälgijad tahavad Edit nuppu ehk redigeerimisnuppu, vastas üle 73 protsendi, et nad tõesti soovivad seda.

Samas on Twitter ise põhjendanud postituste muutmise nupu puudumist sellega, et nii saavad vestluse tekitanud postituse autorid seda hiljem pahatahtlikult muuta ja kogu arutelu muutub postituse all siis mõttetuks või isegi osaliste mainet kahjustavaks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles