Drooniparved löövad lahinguväljal kaardid segi (5)

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Parves ühendavad droonid jõud ja võivad olla palju efektiivsemad kui üksi. Pildil Raytheon Technologiesi parves tegutsevate droonide Coyote laevalt väljatulistamine.
Parves ühendavad droonid jõud ja võivad olla palju efektiivsemad kui üksi. Pildil Raytheon Technologiesi parves tegutsevate droonide Coyote laevalt väljatulistamine. Foto: Foto: Raytheon Technologies

25. aprillil tõusis Ameerika Ühendriikides Utah’ kõrbe kohale lendu kummaline parv: militaardroonid, mis lendasid koos ja kindla ülesandega. Kujutletavat vaenlast seirasid 30 drooni kaamerad ning eemal asuvad lahingut juhtivad piloodid võisid toimuvat jälgida nagu arvutimängus: iga detail, iga liigutus oli näha iga nurga alt.

Selline parvlev relv ilmus esimest korda välja 2016. aastal, kui arutati ka seda, kas on eetiline lubada droonidel sihtmärki ise otsida ja kõrvaldada. Ühes väikeses, peopessa mahtuvas tapjadroonis nähti ohtlikku relva, millega saaks näiteks mõne ebasobiva isiku väga lähedalt pähe tulistades kõrvaldada, mis oleks spioonidele nagu lendav Novitšok.

Ühinenud Rahvaste Organisatsioonis pole veel kokku lepitud, et lahingurelvad tohiks ilma inimese otsuseta ise sihtmärki valida ja tulistada. Mõni lääneriik on kokku leppinud, et sihtmärgi peab valima ja tulistamiskäsu andma ikkagi inimene.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles