Igaüks saab nüüd endale osta numbrikettaga mobiiltelefoni (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Kettaga telefon äratab kindlasti oma välimusega tähelepanu, samas pole seda mõtet igal vabal hetkel näppida.
Kettaga telefon äratab kindlasti oma välimusega tähelepanu, samas pole seda mõtet igal vabal hetkel näppida. Foto: Sky's Edge

«Teie mäletate, aga minul on!» saab nüüd öelda nagu vana Baskini sketšis, kui oled endale muretsenud numbrikettaga mobiiltelefoni. Kes enam ei mäleta või ei tea - numbriketas oli kunagi vanadel lauatelefonidel, et numbrit valida.

2020. aasta alguses läks tehnoloogiamaailmas viraalseks ehk hakkas netis plahvatuslikult levima üks projekt, milles elektroonikainsener oli kokku pannud lihtsa, stiilse ja vana tehnoloogiat uuega ühendava pool-nutika seadme, lauatelefonidest tuttava numbrivalmiskettaga mobiiltelefoni. Seadme skeeme jagas insener ise, hiljem aga pakkus seda avatud tehnoloogia ettevõte Sky's Edge, et igaüks, kes oskab jootekolbi käes hoida, saaks mobiili vabalt ise kokku panna.

Paraku oli huvi nii suur ja jootekolvi hoidjaid liiga vähe, et ettevõte ei pidanud survele vastu ning alustas lõpuks väiksema tootmisega, millega pakub huvilistele peaaegu valmiskomplekti. Väike kokkupanemise vaev siiski jääb, aga midagi jootma, saagima ega lõikama ei pea.

Insener Justine Haupt, kes seadme välja mõtles, kirjutab oma kodulehel, et uppus sooviavaldustesse veel mõni selline telefon teha ja kui neid oli juba sadakond valmis tehtud, otsustas ta lasta Sky's Edge´il neid tööstuslikumalt tootma hakata lihtsalt koostatava komplektina, mille kokkupanekuga saab igaüks hakkama.

Ehkki jootekolbi pole vaja kätte haarata, tuleb kettaga telefon siiski ise kokku kruvida, sest see saabub detailidena.
Ehkki jootekolbi pole vaja kätte haarata, tuleb kettaga telefon siiski ise kokku kruvida, sest see saabub detailidena. Foto: Sky's Edge

Tootmisvalmis Rotary Un-Smartphone on nutitelefonide tippmudelitest märgatavalt odavam, kuid palju kallim nuputelefonidest ning isegi mõne enam kui keskpärase Androidiga telefoni saab juba sellest soodsamalt kätte. 

Samas on seade nii pöörase välimusega, et seda ostetaksegi kui luksuskaupa nutisõltuvusest võõrutuseks.

Odavam, kui terapeudi seanss

Sky's Edge peab ka ise kettaga telefoni hinda natuke kõrgeks, kuid põhjendab kodulehel: «Negatiivne külg on komplekti 390-dollariline hind, mis muudab selle kallimaks, kui paljud nutitelefonid. Aga kui teil on juba probleeme nutitelefonist sõltuvusega, võib see olla palju odavam alternatiiv, kui oma sõltuvusest terapeudiga rääkimine.»

Seega võib nutisõltuvusest vabanemiseks olla numbrikettaga telefon isegi soodsam variant, lisaks äratab palju tähelepanu ja selle seadme omanik saab kindlasti hakata seltskonnas rohkem päris inimestega rääkima, kes tulevad küsima, mis imevidin see on.

Kuidas numbriketas töötab?

Neile, kes on alla 40 aasta vanad või on unustanud, veidi selgituseks: kettaga telefonil pistetakse näpp valitava numbri auku, tõmmatakse ketas metallist konksuni ja lastakse lahti, et number valida. Nii tehakse kõigi numbritega järjest. Vanasti hakkas peale viimase numbri valimist telefon juba ise kutsuma, nüüd peab veel helistamise nuppu vajutama.

Rotary Un-Smartphone on üsna võrreldav tavalise nutitelefoni võimekusega (peale suure puutetundliku ekraani, mida pole). Sel on 4G LTE andmeside, Voice over LTE ehk VoLTE tugi (kõned üle mobiilse andmeside), SMS-ide saatmine ja vastuvõtt ning muidugi SIM-kaardi pesa.

Kõnedest märguandmiseks on traditsiooniline helisev mehaaniline kelluke.

Tagaküljel asub moodsa e-tindi tehnoloogiaga ekraan saabunud sõnumite lugemiseks, esiküljel numbriketta all aga värviline LED-ekraan telefoni enda oleku ja seadete kohta.

Isegi parem, kui nutitelefon

Seadme väljamõtleja Justine Haupt on ostjate küsimustele vastates välja toonud mõned eelised, mis on kettaga telefonil võrreldes tänapäevase nutitelefoniga:

  • Levi on parem, sest antenn ei pea olema tihedalt suurutud kitsasse ja õhukesse mobiilikorpusesse.
  • Helistama hakates ei pea kaevuma mobiili menüüdesse, et leida üles helistamise funktsioon.
  • Võid programmeerida kaks nuppu kohe mõnele lähedasele ühe vajutusega helistamiseks. Nii on abikaasa, vanem või laps vaid ühe nupuvajutuse kaugusel.
  • Pöördketast ei pea iga kord kasutama, kuna see muutuks kiiresti tüütuks. Sellegi telefoniga saab salvestada oma kontaktide loendi ja siis helistada sõpradele vaid kahe kettakeerutuse-nupuvajutusega. Uut numbrit saab valida vanaviisi numbriketast keerutades, mis on aeg-ajalt tehes pigem lõbus kui tüütu.
  • Füüsiliste nuppudega telefonid vajavad klappi või kaitset kogemata nuppudele vajutamise eest, kettaga telefonil seda ohtu pole.
  • Tagumine e-tindi tehnoloogiaga ekraan on mõeldud kontaktide kuvamiseks ning ei tarbi sõnumite näitamisel energiat, kui pilt ei muutu. Seega aku tööaeg on pikem, kui nutitelefonidel.
  • Toitelüliti on traditsiooniline liuguriga lüliti, seega ei pea nuppu all hoidma, et mobiil välja lülituks, vaid väljalülitamine on täiesti füüsiliselt tunnetatav.
  • Füüsiliselt saab ka eraldi lülitist mikrofoni välja lülitada, et keegi ei saaks mingitki moodi pealt kuulata.
Foto: Sky's Edge

Kettaga telefon Rotary Un-Smartphone

Kiibistik: AtMega2560 mikrokontroller Arduino tarkvaraga, uBlox TOBY-R200 mobiilikontroller

Andmeside: LTE ja 3G, toetab kõnet üle andmeside

Helisemine: Mehaaniline (kellukesega) helin kuldse või hõbedase kõlistajaga, mis on väljast näha

Sõnumid: SMS-ide vastuvõtt ja eelsalvestatud sõnumite saatmine

Ekraanid: kaks ekraani, ees OLED ning taga ePaper´i ehk e-tindi tehnoloogiaga

Turvalisus: füüsiline mikrofonilüliti

Mälu: MicroSD mälukaart, kuhu saab tekstifailina salvestada oma kontaktide nimekirja koos telefoninumbritega

Käed-vabad varustus: TRRS peavarustuse pesa

Laadimine: USB-C pesast

Kaal: 163 grammi

Allikas: Sky's Edge

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles