Hiina droonitootja DJI peatas müügi nii Venemaal kui Ukrainas, et nende droone sõjas ei kasutataks

tehnika.postimees.ee
Copy
DJI droonil on väga hea kvaliteediga kaamerad ja navigatsioon. Lisaks hobilenduritele ja profifotograafidele võib neist kasu olla ka sõjaväelastel, mida DJI ei taha lubada.
DJI droonil on väga hea kvaliteediga kaamerad ja navigatsioon. Lisaks hobilenduritele ja profifotograafidele võib neist kasu olla ka sõjaväelastel, mida DJI ei taha lubada. Foto: Jon Pauling / Pixabay

Ukraina asepeaminister säutsus märtsi keskel, et Venemaa kasutab Hiina droonitootja DJI droone sõjategevuses sihtmärkide leidmisel ja sihtimisel. Nüüd otsustas DJI ühena esimestest Hiina tehnoloogiafirmadest peatada oma toodete müügi nii Venemaal kui ka Ukrainas, et lennumasinaid ei kasutataks sõjalisel otstarbel.

Vahend, millega Venemaa võib Ukraina droonipiloote avastada ja hävitada, on The Verge´i andmetel DJI AeroScope - droonilennutajate asukohti kindlaks tegev lahendus, mis mõeldud eelkõige lennujaamade läheduses ja lennukeelutsoonides lennumasinaid lennutavate pilootide asukoha kindlakstegemiseks. Sellega on lihtne üsna täpselt tuvastada, kust drooni juhitakse ja muidugi saab seda asukohta kasutada ka näiteks täpseks tulejuhtimiseks.

DJI teade müügi peatamise kohta on lühike: «DJI hindab sisemiselt ümber vastavusnõudeid erinevates jurisdiktsioonides. DJI peatab ajutiselt kogu äritegevuse Venemaal ja Ukrainas. Suhtleme klientide, partnerite ja teistega äritegevuse ajutise peatamise tõttu mõjutatud territooriumidel.»

Ukraina asepeaministri Mikhailo Fedorovi palvele peatada tegevus tuldi seega rohkem kui kuu hiljem vastu, kuid lisaks peatati tegevus ka Ukrainas:

JI on varem pidanud selgitama, et nad pole Venemaale luureinfot edastanud. Hiina firma on USA-s sanktsioonide all võimalike sidemete tõttu Hiina luurega.

21. aprillil tegi DJI ka pikema avalduse oma droonide kasutamise keelamise tõttu sõjalisel otstarbel, kus muuhulgas öeldakse: «Meie tooted on loodud selleks, et parandada inimeste elu ja tuua maailmale kasu, mõistame täielikult hukka meie toodete kasutamise igasuguse kahju tekitamiseks. DJI on alati valmistanud oma tooteid ainult tsiviilkasutuseks ja need pole mõeldud militaarkasutuseks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles