Uue eksoskeletiga jaksab vahetada kasvõi mitusada pirni tunnis

tehnika.postimees.ee
Copy
Eksoskelett annab kätele jõudu juurde - nii jaksab terve päeva teha täid, mis nõuavad käte ülestõstmist.
Eksoskelett annab kätele jõudu juurde - nii jaksab terve päeva teha täid, mis nõuavad käte ülestõstmist. Foto: Ottobock

Kui roboteid ei saa kasutusele võtta, siis saab inimesi tugevamaks muuta eksoskeletiga, millega jaksab kauem tööd teha keerulistes asendites, mis muidu ruttu väsitavad. Ottobocki uus eksoskelett on mõeldud õlavöötme tugevdamiseks ja sobib neile, kellel vaja käed üleval palju tööd teha, näiteks lakke midagi paigaldada või miks mitte pirne vahetada.

Saksa tootja poolt 21. aprillil välja lastud uus eksoskelett Ottobock Shoulder on tööl kantav nagu seljakott. See kinnitub mugavalt rihmadega nagu matkavarustus ja ümber muskli käivad veel kaks toetavad rõngast, mis aitavadki väsimatult kätt tõsta.

Omapärane on seadme energiakasutus, sest eraldi akut kasutamiseks vaja pole. Ottobock Shoulder kogub nimelt potentsiaalset energiat kandja käte liikumisest ja salvestab selle mehaanilisse vedrusüsteemi.

Potentsiaalne energia salvestub, kui käed alla lasta, seade vabastab selle siis, kui kandja käsi tõstab.

Väliskelett sobib väga hästi lae all töötamiseks.
Väliskelett sobib väga hästi lae all töötamiseks. Foto: Ottobock

Eksoskeleti jõuab selga tõmmata 20 sekundiga. Sellel on olemas lisavarustus keevitajale ning vajadusel saab lisada ka kaela- ja seljatoed.

Niisama kodus lambipirni vahetamiseks on Ottobocki seade pisut liiga kallis - 4722 eurot. Pigem on see mõeldud tööstuslikuks kasutamiseks ning näiteks sarnast seadet kasutabki Audi oma liinil töötajate abistamiseks auto põhja all tehtavatel töödel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles