iPhone 14 võib saada sateliitside

tehnika.postimees.ee
Copy
Juba varasemate iPhone´idega on ennustatud satelliitside tulekut, kuid nüüd ollakse selle saabumises veel kindlamad.
Juba varasemate iPhone´idega on ennustatud satelliitside tulekut, kuid nüüd ollakse selle saabumises veel kindlamad. Foto: WidgetWatch / Pixabay

Apple´i uus iPhone 14, mis peaks välja tulema sel sügisel, võib saada mingisuguse satelliitside ühenduse, ennustavad eksperdid. Põhjuse selliseks arvamuseks annab uues telefonis kasutatav kiip. Kas see ühendus tähendab andmesidet üle maailma või vaid hädaolukorras SOS-teate saatmist, selles osas on veel kõik võimalik.

Apple pole uue iPhone 14 kohta veel silpigi lekitanud, rääkimata selle väljalaskmise kuupäevast. Kuna Apple esitleb uusi iPhone´e tavaliselt igal aastal samal ajal, on üsna kindel, et järgmise mudeli esitlus tuleb 2022. aasta septembris. Üht-teist on teada võimalike komponentide kohta, mida Apple võib teistes seadmetes kasutada ning sealt tulevadki vihjed, et üks uus omadus telefonil võib olla ühendus satelliitidega.

Mark Gurman kirjutab väljaandes Bloomberg ilmunud analüüsis, et Apple arendab välja satelliitühendust uuele Apple Watchi nutikellale, kuid enne seda jõuab see funktsioon ilmselt juba sel aastal uude iPhone´i: «Satelliitsideühendusega saab hädaabisõnumeid ja SOS-kutsungeid saata. Tehnoloogia võimaldaks kasutajatel saata kiirabipersonalile satelliitvõrkude kaudu tekstisõnumeid ja teatada hädajuhtumitest.»

SOS-sõnumeid saab satelliitide kaudu saata siis, kui maapealne andmeside pole kättesaadav.

Satelliitidega ühenduse pidamine võib uute telefonide ja nutikelladega võimalik olla uue Qualcommi kiibi Snapdragon X60 abiga, mis pakub vastavat modemit.

Snapdragon X60 on maailma esimene 5 nm tehnoloogiaga 5G-modem ja raadiomoodul, mis kasutab ühenduseks millimeeterlaineala, et tõsta operaatorite jaoks 5G läbilaskevõimet. Samas oleks sel kiibil olemas ka satelliitside võimalus.

Kuna satelliittelefonid on suured ja nõuavad võimsat saatjat, siis ilmselt kõneteenust õhukesse nutitelefoni ei mahutata, kuid Spot-i sarnase seadme võimekus võib uue kiibiga olla juba piisavalt kompaktsena uues riistvaras olemas. Spot näiteks suudab üle satelliitide SOS-teateid edastada ja on tikutoosist suurem.

Andmeside võib siiski satelliitide kaudu tulevikus samuti võimalik olla, kirjutab PCMag. Seda saaks teha näiteks tänu väga madalal orbiidil tiirlevatele Starlinki tehiskaaslastele, mis telefonilt enam nii suurt saatevõimsust ei nõua.

Juba eelmisel aastal ennustati iPhone 13 üheks uueks omaduseks kosmoseühendust, kuid seda paraku ei tulnud. Kui aga sel aastal satelliidiühendus jälle edasi lükatakse, siis aastaks 2023 plaanib Apple hakata ise oma telefonidele modemeid arendama ning siis võib taas oodata midagi täiesti uut. Eriti just sellepärast, et uute Apple Watchi nutikellade juures peaks see omadus varsti juba olemas olema. Miks mitte siis enne seda ka nutitelefonides, mida peaks olema tehnoloogiliselt palju lihtsam teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles