Venemaa saatis orbiidile ülisalajase luuresatelliidi, mis peaks hakkama Ukrainat jälgima

tehnika.postimees.ee
Copy
Pildil Angara 1.2 tüüpi kanderaketi katselend. Mõni päev tagasi toiminud esimese seda tüüpi raketi ametliku stardiga toimetati orbiidile Vene salajane luuresatelliit.
Pildil Angara 1.2 tüüpi kanderaketi katselend. Mõni päev tagasi toiminud esimese seda tüüpi raketi ametliku stardiga toimetati orbiidile Vene salajane luuresatelliit. Foto: Andrei Morgunov / Vene Föderatsiooni Kaitseministeerium

29. aprillil startis Arhangelski oblastist orbiidile Venemaa uus luuresatelliit Kosmos-2555 ja sõjanduseksperdid ennustavad, et selle ülisalajase sputniku põhieesmärgiks saab olema Ukraina sõja jaoks andmete kogumine.

Kui seni on Venemaa «silmad» kosmoses olnud üsna hägusad, siis uus luuresatelliit ilmselt parandab seda olukorda. Samas on Vene uue kanderaketiga väljasaadetud laadungi sisu suure saladuskatte all ja Vene Föderatsiooni kaitseministeerium on selle kohta vaid öelnud: «Vene Föderatsiooni riiklikult katsekosmodroomilt (Plesetski kosmodroomilt) Arhangelski oblastis saatis kosmosejõudude lahingumeeskond edukalt välja Angara-1.2 kergklassi kanderaketi. Kosmoselaev töötab Venemaa kaitseministeeriumi huvides.»

Uue raketitüübi Angara-1.2 jaoks oli see esimene ametlik start pärast katselendusid.

Arvatakse, et tegemist võib olla ka läbi pilvede nägeva radarsatelliidiga, sest selle nimetus Kosmos-2555 (MKA-R) vihjab teistele sama tüüpi tehiskaaslastele MKA-N 1 ja MKA-N 2. Ühe viimastest radariga luuresatelliitidest saatis Venemaa edukalt orbiidile ilmselt 2014. aastal ja selle lubatud eluiga peaks nüüdseks läbi olema. MKA-N 1 ja MKA-N 2 aga ei hakanudki tööle. Praegu tiirleb Ukraina kohal ka luuresatelliit Kosmos-2553.

Seniste satelliitide andmete põhjal peaks uus luuresatelliit, kui selle süsteeme pole just oluliselt täiustatud, tegema maapinnast pilte 20-meetrise resolutsiooniga. Tegemist on kuuest ühikust (6U) koosneva kuupsatelliidiga.

Kosmos 2555 teekonda saab jälgida siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles