VIDEO ⟩ Ilma juhita auto sõitis välja maailmarekordi

tehnika.postimees.ee
Copy
Dallara AV-21 robotvõidusõiduauto.
Dallara AV-21 robotvõidusõiduauto. Foto: Tootja foto

Robotautode võidusõidutiim PoliMOVE sõitis välja uue maismaa kiirusrekordi isejuhtivate autode seas. Rekordsõiduks valiti Kennedy kosmosekeskuses asuv ajalooline kosmosesüstikute stardirada.

«Daamid ja härrad, käivitage oma tarkvara!» Need sõnad olevat kõlanud Milano Politecnico ja Alabama ülikooli ühisprojekti PoliMOVE võidusõidumeeskonnas enne rekordsõidu starti. Tegemist on isejuhtiva võidusõiduautoga, mis töötab üksnes algoritmide alusel. Et maismaa kiirusrekord ametlikult ära loetaks, on vaja piiratud ajavahemikus teha kaks sõitu samal sirgel, üks ühes, teine teises suunas. Rekordiks loetakse kahe sõidu keskmine.

PoliMOVE tiim püstitas 28. aprillil uueks robotautode maismaa kiirusrekordiks 309,3 km/h (192,2 miili tunnis) kilomeetrisel lõigul (0,62 miili). Rekordsõiduks valiti Kennedy kosmosekeskuses asuv ajalooline kosmosesüstikute stardirada Cape Canaveralis.

Eelmine rekord oli 282.42 km/h, seega uus rekord on 26.88 km/h kiirem. Tippkiiruseks mõõdeti 311,9 km/h. Jaanuaris võitis sama tiim robotautode võidusõidu Las Vegases, viies toona auhinnarahana koju 150 000 USA dollarit.

Maailma kiireim robotauto Dallara AV-21 on varustatud LiDARi, kaamerate, andurite, nVIDIA Quadro RTX 8000 graafikaprotsessori ja isejuhtiva niinimetatud ajuga. Jõuallikas on neljasilindriline turbokompressoriga mootor, mis kinnitamata andmetel arendab veidi enam kui 580 hj.

«Meie auto töötab üksnes algoritmidel,» ütles Politecnico di Milano meeskonna juht Sergio Savaresi. «Täpsus on ülimalt tähtis ja iga väike ennustusviga oleks võinud anda täiesti teistsuguse tulemuse. See testisõit oli põnev ja oleme maailmarekordist vaimustuses, kuid oleme ka põnevil, et need andmed tehakse kõigile kättesaadavaks ning kogu autovaldkond saab meie tööst ja õpitust kasu.» Robotautode võidusõidusarja Indy Autonomous Challenge IAC esmane eesmärk on arendada tehnoloogiaid, mis kiirendaks isejuhtivate sõidukite loomist ja täiustatud juhiabisüsteemide (ADAS) kasutuselevõttu.

Video rekordsõidust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles