Tooriumireaktoriga tuumalaev hakkab ohutult energiakriisi leevendama

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Tooriumireaktoriga alus töötab elektrilaevade tanklana ja on samal ajal ka pääste- ja ekspeditsioonilaev.
Tooriumireaktoriga alus töötab elektrilaevade tanklana ja on samal ajal ka pääste- ja ekspeditsioonilaev. Foto: Ulstein

Norra laevaehitusfirma Ulstein tõi aprilli lõpus välja oma plaani panna keskkonnasõbralikule laevale tooriumireaktor. See on uut tüüpi väike tuumajaam, mida pole veel laiemalt tootma hakatud, kuid mis peaks pakkuma odavamat ja ohutumat tuumaenergiat looduslikust materjalist – tooriumist.

Ulsteinis esialgu kontseptsioonina valmis saanud 3R tüüpi (Replenishment, Research and Rescue ehk tugiteenused, uuringud ja päästmine) 149 meetri pikkune päästelaev kannab Norra äikesejumala järgi nime Thor ning jõuallikaks on sellele planeeritud tooriumi kasutav sulasoolareaktor, mis toodab suurel hulgal puhast ja ohutut elektrit. Tuumareaktori paigaldamine laevale polegi mõeldud mitte niivõrd kulgemiseks, kui mobiilse elektrijaamana energia pakkumiseks nii kaldale kui elektrilistele laevadele. Ulsteini kontseptsioon annab merelaevandusele võimaluse jõuda nullemissioonini ehk saastevaba transpordini.

Sulasoolareaktorites arvatakse olevat võimalik osaliselt taaskasutada isegi juba tarvitatud uraanijaamade tuumakütust ning toorainet tooriumi leidub Norras ja mujal maailmas küllalt, et katta kasvõi kogu inimkonna energiavajadus aastasadadeks.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles