Laevade pommitamine steroididel - tavalise kukkuva pommi saab odavalt ümber teha täpseks laevatapjaks

tehnika.postimees.ee
Copy
Vabalt kukkuva lennukipommi, mis on tavaliselt üsna ebatäpne, saab muuta hästi sihitud relvaks üsna odava lisavarustusega - vööga, mis kinnitatakse pommile.
Vabalt kukkuva lennukipommi, mis on tavaliselt üsna ebatäpne, saab muuta hästi sihitud relvaks üsna odava lisavarustusega - vööga, mis kinnitatakse pommile. Foto: Air Force Research Laboratory

Kui tavaline vabalt langev pomm on laevade jaoks üsna vähetõhus, sest ülevalt pommitades on keerulisem topeltpõhjaga ja veekindlate vaheseintega sõjalaeva uputada, siis sellise «rumala» lõhkekeha saab nüüd üsna odavalt ümber ehitada torpeedo sarnaseks täpseks laskemoonaks – ja seda vaid murdosaga torpeedo enda hinnast. Allveelaeva pole samuti väljalaskmiseks vaja.

USA õhujõudude uurimislaboris välja töötatud «vöö» teeb õhust heidetud pommid navigeerivaks, nii et need saavad GPS-i abiga täpselt sihtmärgini jõuda. See on isegi niisama tõhus, kui allveelaevalt lastud torpeedo, kuid maksab tühise osa kalli torpeedo hinnast. Esimesed katsed tehti 28. aprillil, kui hävitaja F-15E uputas õppustel Mehhiko lahes täissuuruses aluse, kasutades pommi «Quicksink» GBU-31.

Kõige ohtlikum on sõjalaevale tabamus veepiiri lähedale, kuhu torpeedod tavaliselt sihitaksegi. Juhitamatu pomm selliseid täpseid tabamusi tavaliselt ei paku ja kukub kas tekile või laeva kõrvale vette.

«Rumala» pommi jaoks töötati välja spetsiaalne «krae» või «vöö», mis käib ümber pommi põhikorpuse ja sabaosa, mis kasutab liikumiseks GPS-i ja inertsiaalset juhtimissüsteemi juhuks, kui satelliitnavigatsioon pole saadaval. Pommi ninas on «Quicksinki» andurid, mis hoiavad sihtmärgi sihikul.

Kui üks keskmine torpeedo väljalask maksab 1,1 miljonit eurot, siis pommile käiva vööga lasu hinnaks on vaid 285 tuhat eurot.

Lisaks on sellise lahenduse üheks suurimaks eeliseks see, et pommi saab heita väga paljudelt erinevatelt hävitajatelt, mitte allveelaevadelt. Nii saab laevu rünnata kiiresti ja pomm «sõidab» ise soovitud sihtmärgini täpselt kohale.

Vaata videost, kuidas targemaks tehtud pomm täpsemalt töötab:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles