TÄHTPÄEV ⟩ Ekstreemsel Nardò ringil lihvib Porsche tipptehnoloogiaid juba 10 aastat

Copy
Lõuna-Itaalias asuv Nardò testikeskus.
Lõuna-Itaalias asuv Nardò testikeskus. Foto: Tootja foto

Räägitakse, et Nardò hiiglaslik ring olevat ainus ringrada, mis paistab kosmosest. On sellega kuidas on, aga Lõuna-Itaalias asuv Nardò on nüüd 10 aastat kuulunud sportautode tootjale Porschele ja selle ajaga palju arenenud. Aga Nardòs ei testi muidugi ainult Porsche, vaid ka paljud teised autotootjad.

Lõuna-Itaalias asuv testikeskus, mida haldab Porsche Engineering, tähistab kümne aasta täitumist Saksa sportautode tootja Porsche omanduses. Selle aja jooksul on Nardò, mis hõlmab üle 700 hektari ja enam kui 20 testiraja Apuulia piirkonnas, muutunud ainulaadsete radade ja rajatistega prooviväljakust tänapäevaseks integreeritud keskuseks. Nardòs viiakse läbi mahukaid tipptasemel teste ja arendustööd.

Alates 2012. aastast on toimunud suured muutused: investeeringud taristusse ulatuvad 80 miljoni euroni, sealhulgas radadesse, töökodadesse ja ohutussüsteemidesse. Kuulus 12,6 kilomeetri pikkune ja neljakilomeetrise läbimõõduga ring renoveeriti 2019. aastal täielikult. Paigaldati uued kiireks andmeedastuseks vajalikud kiudoptilised kaablid, aga ka näiteks fooritulede süsteemid, mida läheb vaja robotautode arendustööks. Suure võimsusega laadimisjaamu rajati kogu katseväljaku ulatuses, mõeldes vajadusele tulevikus üha enam teha elektriautode arendustööd. Nardòs on oma 5G võrk, mis võimaldab testida järgmise põlvkonna sõidukite pilve- ja automatiseeritud funktsioone, milleks on ka loodud uued rajad ja taristu.

Lõuna-Itaalias asuv Nardò testikeskuses teeb Porsche tulveikuautode arendustööd.
Lõuna-Itaalias asuv Nardò testikeskuses teeb Porsche tulveikuautode arendustööd. Foto: Tootja foto

Nardò panustab ka ümbritsevasse hapra ökosüsteemiga Vahemerelisse looduskeskkonda: tehtud on maastikukaitsetöid, samuti on testikeskuses täiustatud tulekustutussüsteemi, et tagada ka ümbritsevate alade valve, sest need on periooditi kuivad ja valmis tuld võtma.

1975. aastal asutatud Nardò haldab nüüd enam kui 20 katserada ja testirajatisi enam kui 700 hektaril ning annab tööd enam kui 160 inimesele. Nardò tehnikakeskus pakub tipptasemel inseneriteenuseid enam kui 90 autotootjale üle maailma. 12,6 km pikk kiirring on maailmas ainulaadne ja võimaldab katsetada sõidukeid ekstreemsetes tingimustes. Nardòs on püstitanud rahvusvahelise tähtsusega rekordeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles