Vaata, milline masinavärk ei tõusnud 9. mail Moskva taevasse (1)

Marek Strandberg
, teaduse- ja tehnikatoimetuse juhataja
Copy
Lennuk. Pilt on  illustreeriv!
Lennuk. Pilt on illustreeriv! Foto: Wikipedia

​Vene võidumuinasjuttu juba 77 aastat turgutanud sõjaväeparaad jäi selle aasta 9. mail relvastuse mõttes napiks. Hirmutamiseks mõelduna roomas üle Punase väljaku raketikonteinereid, millesse muidu pannakse tuumaraketid. Oli näha ka tualetiga, ent duširuumita uut tanki T14. Päikesesäras taevas jäi aga lennumasinatest tühjaks. Ilma tõttu, nagu väideti. Sinna pidanuks aga tõusma üks üsna ammu loodud imemasin.

Tiibu ei sirutanud nn lendav Kreml – viimsepäevalennuk ja komandopunkt, kuhu Putin koos kaaskonnaga sõja puhkedes peituma peaks, et õhust lahingukäske jagada.

​Tegemist on igas mõttes kindlusega: reislennukist Il-86 loodud Il-80 on illuminaatoriteta ning ilmselt on see muudetud vastupidavaks elektromagnetilistele impulssidele ja radiatsioonile.

Nüüdisaegne pooljuhttehnika on elektromagnetiliste impulsside suhtes vägagi tundlik ning müüt sellest, et Vene tehnika on tuumaplahvatuskindel – nimelt tekib tuumaplahvatuse kaasapanuna ka väga tugev elektromagnetiline impulss – seetõttu, et kasutatakse raadiolampe, on loomulikult väljamõeldis. Pooljuhte vajavad kõik ja vaid raadiolampidel nüüdsed side- ja arvutussüsteemid kaaluksid kõvasti rohkem kui lendava Kremli varjestamiseks kasutatud materjalid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles