Sobib ka sõjajalal riigi juhile - Helsingi küberturvamessil näidati Soomes toodetud üliturvalist telefoni

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Telefon peaministrile ja korporatsioonijuhile: sama hinnaga võiks osta kümme keskklassi telefoni, aga turvalisus oleks ilmselt ka kümme korda kehvem.
Telefon peaministrile ja korporatsioonijuhile: sama hinnaga võiks osta kümme keskklassi telefoni, aga turvalisus oleks ilmselt ka kümme korda kehvem. Foto: Bittium

Täna Helsingis toimuval küberturvakonverentsil «Cyber Security Nordic», kus ka Postimees kohal, näidati Soomes toodetud üliturvalist nutitelefoni Bittium Tough Mobile 2 C, millel on eemaldatud kõik Google´i teenused ja mida saab kasutada kahe täiesti eraldi operatsioonisüsteemiga. Mobiili turvatase sobib valitsustele ja suurkorporatsioonidele.

Operatsioonisüsteemiks saab olla muidugi vaid Androidid, kuid need kaks Androidi töötavad üksteisest eraldi ja kui mobiiliomanik soovib oma tööasjad hoida eriti turvalises kohas era-asjadest lahus, kuhu ei saa isegi Google Play poest tavalisi mobiiliäppe installida, siis selline kaksik-identiteet ongi sel telefonil olemas.

Bittiumi messiboksis olid uued telefonid väljas, kuid käed-küljes testiks tuleb mobiili sisse vaadata, sest välimuselt on uus telefon täiesti identne vanaga. Paraku on turvatelefonidel operatsioonisüsteem signeeritud kindla mobiili külge juba tehases, nii et keegi oma vana seadet lihtsalt uue tarkvara peale uuendada ei saa. Üliturvalistel telefonidel tulebki selleks puhuks osta uus seade.

Ühes telefonis on kaks operatsioonisüsteemi - saladusteks ja eraeluks.
Ühes telefonis on kaks operatsioonisüsteemi - saladusteks ja eraeluks. Foto: Bittium

Väliselt on kahe operatsioonisüsteemiga mobiilis üks nii-öelda tavaline, isiklikuks tarbeks Androiditelefoni sisu, teine aga sellest täiesti eraldatud ja omaette äpipoega lihtne Androidi keskkond ühegi liigse ilustuseta. Sellest äpipoest tuleb ka oma turvalised rakendused hankida ja igaüks neist on enne põhjalikult üle kontrollitud.

Kõnesid peetakse nii hääle, video kui tekstina eraldi rakendusega Bittium Secure Call, kus kõik on muidugi krüpteeritud. Lisaks samade telefonide vahel sidepidamisele on olemas ka PC-de tarkvara, et arvutist telefoniga ühendust võtta. 

Valitsuste tasemel turvalisus

Soomes toodetud telefoni kõige turvalisemad osad on eraldi kaitstud turvakiibiga, mida pole võimalik lahti murda. Kuid lisaks on seadmes ka palju huvitavat lisatarkvara - näiteks saab selle seadmega analüüsida võrgu turvalisust, kuhu parajasti sisse minnakse. Andmed on krüpteeritud ja kaitsetase peaks olema valitsuste ja suurkorporatsioonide tasemel ehk kõrgeim, mida mobiiltelefonidest praegu tahta.

Nutitelefonis kasutatakse mitmekihilist kaitset, mida toetab tugevdatud Android 10 operatsioonisüsteem. Ühel platvormil saab käivitada kaks täiesti eraldiseisvat operatsioonisüsteemi: konfidentsiaalne ja isiklik. Mõlemad toetavad funktsiooni Multicontainer, mis tekitab veel omakorda ühes operatsioonisüsteemis mitu turvalist isoleeritud tööruumi, milles olevad rakendused ei pääse ligi teistes tööruumides olevatele äppidele ja andmetele.

Märgutuluke ministrile: kui roheline tuli põleb, on kõik kaitstud.
Märgutuluke ministrile: kui roheline tuli põleb, on kõik kaitstud. Foto: Bittium

Nutitelefoniga võib ka lahingusse minna - põrutus- ja pealtkuulamiskindel

Riistvara on sama, mis Bittiumi eelmisel mudelil, selles osas midagi ei muutunud. Isegi Bittiumi messiboksis pidid esitlejad pidevalt järgi vaatama, kas tegemist on uue kahe operatsioonisüsteemiga mudeliga või vanaga. Korpus vastab nii uuel kui vanal MIL-STD-810G standardile ehk on kergelt kummise kestaga, mis kannatab käe kõrguselt kukkumist betoonile igas asendis, nii nurgaga kui ekraaniga lapiti vastu maad.

Käes hoides on mobiil raskem, kui tavalised sellises suuruses seadmed. Kõik pesad on veekindlad ja mobiil vastab standardile IP67, mis tähendab, et vee- ja tolmukindla seadmega võib minna kuhu iganes, kasvõi vee alla. 5.2-tolline ekraan pole väga suur, aga tugevusele tuleb see muidugi kasuks. Veidi vananenud operatsioonisüsteem ja aeglasem kiibistik, kui praegustel tippmudelitel on suurimaks miinuseks. Uusimaid videotöötluse tarkvarasid ja graafilisi mänge pole turvatelefoniga nii mugav kasutada.

Samas on ekraan Full HD eraldusvõimega ning nii ere, et saab ka otseses päikesevalguses kasutada. Puutepind toetab kindaga kasutamist, eraldi on SOS-nupud ja nn Push-to-Talk ehk saab rääkida teistega samas grupis nagu raadiosaatjaga vaid nupule vajutades.

Kaamerate komplekt pole selle mudeli juures midagi erilist, kuid näiteks dokumendifotod ja muud vajalikud pildid normaalsetes valgustingimustes saab ära teha. Taga on autofookusega 12 MP kaamera ning ees 5 MP selfie kaamera.

Pealtkuulamise vastu aitab küljel olev privaatsusnupp, mis lülitab mobiilis kõik mittevajaliku välja, sealhulgas mikrofonid ja kaamerad. Lisaks ei saa sel ajal kasutada raadioühendusi (näiteks Bluetooth) ja vähendatakse automaatselt kõigi andurite täpsust.

Seda jaksavad osta vaid ministrid

Soomes toodetav turvatelefon on ilmselt üks kallimaid, mida üldse osta saab, kui jätta kõrvale igasugused Swarovski kristallidega või kullatud korpustega luksusversioonid tavatelefonidest.

Hind letil on 3392 eurot, kuid tavaliselt ostetakse selliseid turvatelefone koos kaasatuleva ühtse haldusega Bittium Secure Suite, millega võib seadet ka eemalt hallata ja andmeid krüpteerida.

Tavakasutaja jaoks pole sellisel telefonil suurt mõtet, sest üüratu hinnaga saad endale vana operatsioonisüsteemi, vähese mälu ja aeglase protsessoriga keskpärase telefoni. Kui aga on väga suuri saladusi, mida varjata, siis peab selliste tehniliste näitajatega leppima.

Turvatelefon Bittium Tough Mobile 2 C

Kaks operatsioonisüsteemi: Android 10 (või uuem isiklikuks kasutamiseks)
Kiibistik: Qualcomm Snapdragon 670
Mälu: 4 GB RAM / 64 GB eMMC. MicroSD laienduspesa kuni 256 GB
Ekraan: 5,2-tolline, Full HD resolutsiooniga, päikesevalguses loetav, kindaga ja märja sõrmega kasutatav
Pildistamine ja video: 12 MP autofookusega taga- ja 5 MP esikaamera, 4K ja Full HD video
Heli: stereokõlarid, mitme mikrofoniga aktiivne mürasummutus
Ühendused: GSM, 4G, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac (2,4 ja 5 GHz), Bluetooth 5.0, NFC
Hind: al. 3392 eurost
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles