Renault müüs osaluse Venemaal Avtovazis, aga võib selle mõne aja pärast tagasi osta

tehnika.postimees.ee
Copy
Renault Arkana
Renault Arkana Foto: Tootja foto

Renault grupp otsustas müüa oma osaluse Venemaa autotootjas Avtovaz, kauba sees on ka sealne uurimis- ja arenduskeskus. Ettevõtte tegevjuht Luca de Meo jätab siiski ukse lahti, et tulevikus Venemaale naasta «teises kontekstis», edastab ajakiri Autocar.

Prantsuse firmale kuulus 67,69 % osalus Avtovazis. Tehingu osaks on võimalus kuue aasta jooksul osalus tagasi osta. Renault Russia müüakse täielikult Moskva linnale. Tehas andis Venemaal tööd enam kui 45 000 inimesele ning tootis lisaks Ladadele Dacia ja Renault’ mudeleid. Renault Grupi tegevjuht Luca de Meo põhjendab tagasiostu võimaluse säilitamist kui «vastutustundlikku valikut oma 45 000 Venemaa töötaja suhtes».

Algselt peatas Renault tootmise Venemaal vaid päev pärast seda, kui Venemaal tungis Ukrainasse, viidates «tootmislogistika» probleemidele. Moskva tehases toodeti Renault Capturit ja Arkanat ning Dacia Dusterit, Loganit ja Sanderot. Märtsis puhkes Renault grupi osas korraks paras segadus, kui prantslased teatasid, et taastavad tootmise Moskva tehases. Päev hiljem oldi sunnitud kiireks kannapöördeks ja teatati, et tootmine Venemaal ikkagi peatatakse. Firma on langenud kõva kriitika alla, samal ajal kui teised kaubamärgid, nagu BMW, Mercedes-Benz ja Volkswagen, peatasid kogu tegevuse Venemaal.

Venemaa andis viiendiku Renault Grupi ülemaailmsest tootmismahust ja 10% müügitulust ning ettevõte pidi lahkumisotsuse tõttu kasumi väljavaateid 2022. aastaks õige pisut kärpima. Renault kontserni 15% osalus kuulub Prantsusmaa valitsusele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles