VIDEO ⟩ Vaata, kuidas tavalisest hobidroonist saab tankide saripommitaja

tehnika.postimees.ee
Copy
Võrreldes maapealsete sihtmärkide (näiteks soomusmasinate) hinnaga, mida droon trumlilt heidetavate miinidega järjest hävitada suudab, on sellise pommitaja hind üsna olematu. Pilt on illustreeriv.
Võrreldes maapealsete sihtmärkide (näiteks soomusmasinate) hinnaga, mida droon trumlilt heidetavate miinidega järjest hävitada suudab, on sellise pommitaja hind üsna olematu. Pilt on illustreeriv. Foto: DJI-Agras / Pixabay

Ukraina sõjas on kasutatud tavalisi hobidroone granaadi heitmiseks, kuid nüüd näib olevat ühes Madalmaade firmas valmis saanud juba tõsisem tööriist - trummel, mis muudab drooni saripommitajaks. 

Esimesena ilmus välja video väidetavalt Madalmaades toodetud trumlist, mis heidab miine, ühes Telegrami postituses 14. mail.

Seal öeldakse: «Kunagi räägiti, et tarbe- ja tööstusdroonid on mänguasjad ja nendega ei tohiks arvestada. Nagu ajalugu näitab, võivad eksperdid eksida. Komistasin droonide kui sõjatööriistade arendamise järgmise etapi otsa. Selles lühikeses videos on Hollandi insenerid välja töötanud trumlisüsteemi miinide kukutamiseks. Esimesed tuleristsed saab see Ukrainas.»

Videoklipist on näha päris suur seadeldis, mida katsetatakse toas väikeste pommikujuliste asjade heitmisel.

Twitteripostitusest leiab juba samast seadmest pildi, kui see trummel on kinnitatud drooni külge:

Midagi sellist oleme Ukraina sõjas juba näinud, kirjutab The War Zone. Nimelt on postitatud video lahingust Ukrainas, kus samamoodi drooni pealt järjest miine ja granaate heidetakse ning vaenlase rasketehnikat hävitatakse.

Siin näiteks hävitatakse üks venelaste tank T-72B3 ning on näha, et droon heidab samas kohas alla mitu miini järjest:

Täiesti korraliku tööstuslikult tehtud tootena täiendab selline kaugjuhitav trummel lihtsat drooni, mis peab siiski suutma suurema koorma pardale võtta. Multikopterist, mida saab osta tavalisest poest, saab väikese pommitaja, mida on võimalik kaamera ja puldiga eemalt täpselt juhtida. Ühe lennuga paistab trummel välja heitvat 6 miini või granaati.

Rünnakus tankile on näha, et niimoodi võib ühe lennuga sihtmärki kohe ka teise lõhkelaenguga tabada või valida peale esimest täistabamust samal lennul välja mõned uued lähimad sihtmärgid.

Piisavalt kõrgel on hobidroonid peaaegu nähtamatud ja vaiksed, nii et maa peal tulevad selgest taevast kukkuvad miinid täieliku üllatusena.

Twitteripostituse kommentaarides küll väidetakse, et trumli võis välja töötada Heineken drooniga õllede kohaletoimetamiseks, kuid teadaolevalt pole õlletootjal veel ühtki sellist plaani droonilt tellijaid õllepurkidega pommitama hakata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles