Robot paneb laulupeorahva korralikult koos laulma

Marek Strandberg
, teaduse- ja tehnikatoimetuse juhataja
Copy
Mitmehäälsel laulmisel on vaevanõudvaim sisse harjutada oma häälerühma partii: teha oma ja õiget häält õigel ajal ning mitte minna kaasa teise häälerühma lauluga. Ajanappuses noortele on digiheebel suureks abiks. Pildil lauljad 2017. aasta juulis 13. noorte laulu- ja tantsupeol.
Mitmehäälsel laulmisel on vaevanõudvaim sisse harjutada oma häälerühma partii: teha oma ja õiget häält õigel ajal ning mitte minna kaasa teise häälerühma lauluga. Ajanappuses noortele on digiheebel suureks abiks. Pildil lauljad 2017. aasta juulis 13. noorte laulu- ja tantsupeol. Foto: Mihkel Maripuu

Järgmise aasta suvel toimuv 13. noorte laulu- ja tantsupidu on kooridele tõsine katsumus. Kõik, kel mitmehäälse koorislaulmisega kogemust, teavad, et see pole lihtne ülesanne: oma häälerühma esituse võib sisse kostev teine hääl vussi keerata. Just selle vältimist harjutataksegi proovides, milleks napib sageli aega.

Üks võimalus oleks kooriproove eri häälerühmade vahel võrgus korraldada, aga võrguühenduses on paratamatud ajalised nihked ja see peaks eeldama väga kiiret ühendust. Ka 5G võrgulitsentsid on Eestis veel välja jaotamata, aga pole kindel, kas sellegi andmesidekiirusega saaks reaalajas ühislaulmisi korraldada. Laulu edastamine mobiilikanalite kaudu ei õnnestuks samuti, sest need sidevahendid on mõeldud ennekõike inimkõne edastamiseks ja helide jaoks pole see just parim lahendus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles