PGL Major 2022 poolfinaalid olid tasavägised, ent eestlane võttis siiski oma

Steven Tiirik
Copy
Foto: PGL Major

«CS:GO» kõige suurema turniiri, PGL Major Antwerp 2022 poolfinaalides võtsid omavahel võtsid mõõtu neli kõige tugevamat meeskonda.

Esimeses poolfinaalis läksid vastamisi Eesti parima «CS:GO» mängija Robin «ropz» Kooli kodumeeskond FaZe ja kogu Majori kõige madalama keskmise mängijate vanusega Venemaa meeskond Team Spirit. Teises poolfinaalis saime näha tõelist gigantide heitlust, kus omavahel klaarisid arveid valitsev meister NAVI ja väga heas hoos olev, HLTV edetabelis hetkel kolmandal kohal asetsev ENCE.

FaZe ja Spirit – tasavägine ülejooks

Turniiri alguses ei olnud ootused Team Spiriti osas eriti kõrged. Paljude üllatuseks suutis tiim end murda poolfinaalidesse ja seda vägagi edukate tulemustega. Spirit võitis oma teel poolfinaali teiste seas selliseid meeskondasid nagu Astralis, Imperial, CPH, Heroic ja Furia. Spirit oli oma viimasest 13 kohtumisest võitnud lausa 12 ja enesekindlust oli mängijatel kogunenud küllaga.

FaZe on käesoleval aastal domineerinud absoluutselt kõiki. Selle aja jooksul, mis meeskond on praeguses koosseisus mänginud (alates ropzi liitumisest 03.01.2022), on suudetud võita mõlemad seni toimunud suured turniirid ning HLTV edetabelis on tõustud esimesele kohale. FaZe nimetati juba enne turniiri algust üheks suurimaks favoriidiks ja fännidele pole meeskond pidanud pettumust valmistama. FaZe alustas turniiri legendide voorust mis läbiti 3-1 seisuga, veerandfinaalis alistati Rootsi meeskond NIP.

FaZe valis oma kaardiks Mirage, Spirit arvas aga, et kõige paremaid võiduvõimalusi pakub neile Dust 2. Otsustavaks kaardiks jäi Nuke. Kuigi FaZe suutis Mirage esimese poolaja võita tugeva 10-5 seisuga, ei kujunenud CT poolel mängimine neile lihtsaks ülesandeks. Siiski suudeti esimese kaardi lõpptulemuseks vormistada napp 16-13 võit FaZe kasuks.

Dust 2 muutis asja veelgi tasavägisemaks ja seal ei piisanud enam isegi ettenähtud 30 raundist, et võitja välja selgitada. FaZe juhtis mängu kuni 23. raundini. Võit paistis olevat käeulatuses, ent Spirit suutis end kokku võtta ja läks 8-12 kaotusseisust hoopis 15-13 seisuga mängu juhtima. Siiski suutis FaZe keerulisest olukorrast välja tulla. 30 raundi täis tiksumisel asetses tablool siiski 15-15 viigiseis ja mäng liikus lisaajale. FaZe ja Spirit vajasid arvete klaarimiseks Dust 2 kaardil kokku 48 raundi, ehk lisaks normaalajale mängiti kolm lisaaega. Võitjana tuli raskest heitlusest taaskord välja FaZe, lõpptulemusega 25-23.

Kuigi mäng oli algusest lõpuni väga pingeline ja võitjat ei olnud võimalik ette ennustada kuni viimaste sekunditeni, läheb tabelisse siiski kirja kindel 2-0 võit FaZe kasuks. Ropzi kodumeeskond teenis välja koha aasta suurima «CS:GO» ürituse finaalis. Ropzi jaoks on see esimene kord nii kõrgel tasemel finaalis mängida. Kahe kaardi arvestuses kuulutati mängu parimaks mängijaks FaZe’i Håvard «rain» Nygaard, kes suutis alistada 65 vastasmeeskonna mängijat.

Navi ja ENCE – finaal enne finaali?

Pole palju «CS:GO» fänne, kes ei tunneks neid kahte meeskonda. HLTV edetabelis asetsevad nad praegu vastavalt Navi 2. ja ENCE 3. kohal. NAVI puhul on tegemist valitseva Majori meistriga ja ühtlasi ainukese meeskonnaga, kes on osalenud läbi ajaloo kõigil seni toimunud «CS:GO» Major turniiridel.

ENCE seevastu on 2019. aasta Katowice Majori finalist ja hiljutistest saavutustest saab välja tuua viimase suurturniiri ESL Pro League Season 15, kus ENCE ennast samuti finaali võidelda suutis (kuid seal tuli neil alla vanduda FaZe Clanile). ENCE on üles näidanud suurepärast hoogu. Poolfinaalidesse pääsemiseks tuli neil alistada muuhulgas sellised maailmatasemel tiimid nagu Outsiders, FaZe, Heroic ja CPH. Endine Soome, praegune Euroopa segatiim ENCE on viimase nelja toimunud Majori jooksul play-off faasi jõudnud kolmel korral, aga turniiri võiduni asi veel jõudnud ei ole.

ENCE valis oma kaardiks Nuke. NAVI otsustas aga riskida ja mängida Dust 2 – sedasama kaarti, kus nad vaid kuu aega varem kaotasid FaZe Clanile, mille tulemusel tuli neil ESL turniirilt juba veerandfinaalis lahkuda.

Tagantjärele ENCE oma kaardi valiku üle tõenäoliselt õnnelik ei ole. Nuke lõppes kiirelt, seisuga 16-7, NAVI kasuks. Õhtu teine kaart, Dust 2, osutus esimesest pisut tasavägisemaks. ENCE suutis 11 raundi möödudes viia end NAVI vastu ühe raundiga juhtima, kuid sellele järgnes üheksa järjestikust raundivõitu NAVI kasuks.

ENCE võttis end siiski mängu lõpus veelkord kokku ja kui seis oli juba 7-15 NAVI poolele, suutsid ENCE mängijad võita järjest viis raundi. Paraku libastumisruumi oli juba liiga väheks jäänud. Pärast ebaõnnestunud katset pomm kiirelt B-poolele viia, suutis NAVI anda viimase löögi ja lõpetas teise kaardi seisuga 16-12.

Üldseisuks teeb see 2-0 Ukraina organisatsiooni kasuks. Mängu parimaks mängijaks valiti ei keegi muu kui Aleksandr «s1mple» Kostyliev.

Finaal – kas võit tuleb Eestisse?

Ligi kaks nädalat kestnud suurturniiri lõpuni on jäänud vaid üks mäng. Kas maailmameistriks kroonitakse taaskord tiitlikaitsja NAVI või hoopis FaZe, kes pole varem Majori võitu tunda saanud? Küsimusele saab vastuse täna õhtul kell 21:00 algavas finaalmängus.

Eestikeelsed ülekanded toob vaatajateni E-sport Meedia Grupp. Ülekandeid saab jälgida Postimehe e-spordiportaalist või Twitch.tv vahendusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles