Ujuv robotite linn: Hiina saatis merele isejuhtiva drooniparvede kandja

tehnika.postimees.ee
Copy
Foto: Huangpu Wenchong

Hiina saatis eelmise nädala keskel esimest korda merele robotlaeva Zhu Hai Yun, mis on lisaks isejuhtimisele võimeline välja saatma drooniparvesid ja mehitamata paate.

Meeskonnata laev, mida saab ka kaldalt juhtida, on mõeldud mereteaduslike uuringute ja vaatluste läbiviimiseks. Guangzhous ehitatud veesõiduk teeb sel aastal testsõite ja hakkab tööülesandeid täitma alates järgmisest aastast.

Droonikandja on esimene seda tüüpi alus, millel spetsiaalne avar tekk kümnete mehitamata droonide korraga õhku tõusmiseks. Lisaks saab teele saata ka mehitamata paate või allveelaevu vaatlusseadmetega. Kokku on pardal 50 sünkroonis õhus, merel ja vee all tegutsevat mehitamata sõidukit.

Robotlaeva Zhu Hai Yun on lisaks plaanis kasutada ka Hiina mereturvalisuse ülesannete täitmisel, mis ei välista luuretegevust.

Mehitamata laev on 88,5 meetrit pikk ja 14 meetrit lai, süvisega 3,7 meetrit, 2000-tonnise veeväljasurvega ning liigub kiirusega kuni 18 sõlme.

Sadamast ja tiheda laevaliiklusega kohtadest juhib aluse läbi kaugjuhtimisega loots, edasi aga võtab juhtimise üle tehisintellekt, mis suunab ka pardal olevaid teisi mehitamata sõidukeid koos tegutsema. Nende ülesandeks on uuritavat ala kolmemõõtmeliselt kaardistada ning mõõta erinevaid mere näitajaid pardal olevate andurite ja kaameratega.

Vaata videot laeva toimimise ja ehituse kohta siit:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles