Uus lendav mootorratas kihutab 240 kilomeetrit tunnis ja maksab maja hinna

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Uus lendav mootorratas on juba tootmisküps ja tuleb müügile järgmisel aastal.
Uus lendav mootorratas on juba tootmisküps ja tuleb müügile järgmisel aastal. Foto: Jetpack Aviation

Kui autoga lendamine tundub liiga kohmakas ja on vaja ka piloodipabereid, siis Jetpack Aviationi pakutav ja 2023. aastal müüki tulev lendav tsikkel Speeder on juhitav juba peale väikest koolitust, sest stabilisaatorid teevad ära enamiku tööst. Küll aga peab välja käima kuuekohalise summa ja loobuma keskmise maja ostust.

Jetpack Aviation toodab igapäevaselt reaktiivmootoriga «seljakotte», millega saab õhus hõljuda ning mis lisaks hobilendajatele on huvi pakkunud ka sõjaväele. Lendav mootorratas «Speeder» saab samuti mitu versiooni – tsiviilidele ja militaarkasutuseks.

Kuid plaanis on ka nii-öelda kergversioon, mis liigub vaid kuni 96 km/h ja võtab paaki alla 20 liitri kütust – sellega lennates pole tõesti piloodipabereid vaja.

Ekstreemsema ja kiirema mudeliga aga tuleb need siiski teha lisaks masina enda koolitusele. Stardirada pole vaja, lendav tsikkel tõuseb reaktiivmootoritega õhku vertikaalselt nagu droon. Edasi aga saab «eksperimentaalse versiooniga» ehk kiirema mudeliga söösta horisontaalselt kuni 240 km/h.

Lendav mootorratas on mõeldud nii militaarkasutuseks, päästetöödeks ilma juhita kui ka lõbusõiduks.
Lendav mootorratas on mõeldud nii militaarkasutuseks, päästetöödeks ilma juhita kui ka lõbusõiduks. Foto: Jetpack Aviation

Lennata soovitab tootja mitte eriti kõrgelt – kuni 300 meetrit maapinnast, kuid mägedes võib lennukõrgus olla ajutiselt suurem. Teoreetiline lagi on 6000 meetrit, kuid kõrgmäestikus saab liikuda vaid kuni 30 meetrit maapinnast. Masin on võimalik panna autonoomselt sõitma ilma juhita, sest üks kasutuse eesmärk lennuvahendil on päästetööd ja näiteks hädaabivarustuse transport.

Firma on saanud juba 50 eeltellimust ostjatelt ilma, et nad masinat veel proovinud oleks ning kes on valmis terve aasta ootama. Üks selline mootorratas maksab 355 tuhat eurot.

Vaata videot, kuidas Speeder võiks lennata:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles